Já to sice ze své zkušenosti nevím, ale to že necítí bolest neznamená, že necítí kontrakce a neví kdy tlačit, to prý poznat je. Nevím jak působí epidurál na intenzitu stahů a také jejich efektivitu, ale vždyť se používá pro usnadnění otevírání.
Já jsem epidurál celkem chtěla (tedy s tím, že uvidím, jak moc nesnesitelná ta bolest bude), dokonce to byl i jeden z důvodů, proč jsem si vybrala tu porodnici, kterou jsem si vybrala. Do porodnice jsme vyrazili po 2 hodinách kontrakcí po 5 min, no než jsme tam dojeli, natočení monitoru, sepsání papírů, tak při prvním vyšetření to byly skoro 4 hod a docela to šlo. Ještě jsem se PA ptala, jak moc to asi zesílí :-) Za dalších 3/4 hodiny jsem se tam svíjela na zemi a prosila o jakýkoli oblbovák, tak mě znova vyšetřili a šlo se rodit :-)
Takže jsem to přežila bez epidurálu, zpětně jsem byla svým způsobem ráda, že jsem to zažila. Ty šílené bolesti trvaly cca 3/4 hodiny, ale naprosto chápu, že o moc déle to snášet nejde, kdo ty šílené bolesti nezažil, tak by neměl soudit ty, kdo se pro úlevu rozhodnou. Já jsem zase neměla křížové bolesti, které jsou prý pro spoustu žen to nejhorší. Zase jsem si pěkně zaživa vychutnala obrovský nástřih, sice to nějak extrémně nebolelo, ale to jak se člověku rošklebí tělo v takovém citlivém místě, to byl nejnepříjemnější pocit z celého porodu. Ale rozhodně to stálo za to, než aby se malý přidusil. Akorát i když se to hojilo velice dobře, tak sedět mi zakázali při propouštění ještě týden, no netroufala jsem si sednout ještě déle.
Předchozí