Protože možná i pod vlivem babičkovských keců si chtějí dokázat, že nejsou žádné padavky a že to zvládnou. Samozřejmě s porodem nemají zkusenosti, tak si myslí, že to nebude tak hrozné.
A když zjistí ten opak, tak na ten epidurál bývá jako v tomhle případě pozdě.
Další věc je, že část žen je stále zmasírovaná strašením, že epidurál má vliv na dítě. Kdyby tomu tak bylo, asi by se na Západě nepoužíval naprosto rutinně.
A třetí věc je, že v mnoha českých porodnicích jsou stále ještě doktoři s odpuštěním "líná prasata", která aby si ušetřila práci, tak nakuká neinformované rodičce cokoliv. O tom, že nemocnice má jednoho anesteziloga, který je pak momentálně zaneprázdněn, nebo nehodlá přijít nemluvě.
Na internetu jsem načetla už dost osobních zkušeností žen, kdy i v porodnici, která avizovala, že je u nich epidurál poskytován na přání - když tam dojela rodička v bolestech, tak se ho prostě přes urgence nedočkala. Nejdřív např. "bylo brzo", pak zase "pozdě". Ohlídat správný moment se nikdo neobtěžoval.
V naší porodnici třeba mají na webových stránkách dokonce napsáno citaci epidurál: poskytuje se pouze ve výjimečných indikovaných případech. Maminky dávají přednost přirozenému porodu.
V této porodnici mou známou, u které to vypadalo na komplikovaný porod, který bude možná završen císařem, ale přesto se do poslední chvíle zkusí "přirozený", VYSLOVENĚ NEPRAVDIVĚ INFORMOVALI s tím, že když bude první dítě císařem, musela by mít další taky císařem...a ještě jiné bludy, aby raději zkoušela přirozený porod.
Můj názor je, že rození bez epidurálu je částečně díky mentalitě zdejších ženských, která mi tak trochu připadá jako mentalita stachanovců /namáhavý porod=potvrzení toho, že jsem pravá, schopná žena, žádná trasořitka/. A částečně je to vina neochotných doktorů, pro které epidurál znamená práci navíc.
Stejně jako císař.
Předchozí