Take mam oba dva zazitky a moznost srovnani...
Mam dve deti, prvni jsem rodila v 25 letech prirozenym porodem a druhe ve 40 s epiduralem....
Pri prvnim porodu syna( v roce 1986 ...!!) se o nicem podobnem vubec neuvazovalo a i kdyz bolesti pred porodem mne ( doslova ) vyrazely dech a trvaly 15 hodin a samotny porod 10 minut, ten zazitek NIKDY nezapomenu a dodnes si pamatuji smes pocitu pri tom dlouhem nocnim 15 hodinovem cekani....I pres intenzivni bolest o jejiz existenci jsem nemela do te doby ani potuchy jsem si v unave uvedomovala, ze se deje neco neuveritelne silneho a zazracneho a jak tu nekdo napsal - ta bolest, je jedina, ktera ma smysl . Ten stastny pocit po porodu byl neposatelny....
Druha dite - holcicka se mi narodila ve 40 letech a v jine zemi, kde zeny nerodici s epiduralem jsou povazovany temer za vyjimecne pripady.
Porod byl podobne dlouhy a ja nechala volbu otevrenou, mela jsem moznost se rozhodnout ( po dobu oteviraci doby )zda ano ci ne...a tak jsem opet pozorovala, co se bude dit a jestli "to " bude po 15 letech fungovat stejne...
Polovinu porodni doby jsem zazila bez ( 6 hodin ) druhou polovinu ( 6 hodin ) s epiduralem.
A proc jsem se k nemu rozhodla ? V okamziku, kdy jsem se stejne jako tehdy zacala zakusovat bolesti do rukou....
Holcicka prisla na svet trochu pomaleji nez pri spontanim tlaceni vyvolanem jako odpoved na silne kontraknce, ale mohla jsem ji "pomoci na svet", podebranim v podpazi pri poslednim " zatlaceni " a to byl rovnez nepopsatelny zazitek...
Pri porodu s epiduralem je nutna dobra spoluprace s porodni asistentkou a uvedomeni si " ucinneho tlaceni ", je treba aby davka anestezie byla citlive zvolena..
Abych to konecene porovnala : porod bez epiduralu, je jiste sinejsi zazitek a ta moznost uvedomeni si vlastniho tela, jeho sily a sily prirody je jedinecna.
Pri epiduralu je tenhle aspekt jakoby odsunut do pozadi, maminka si muze odpocinout a porod probiha tak nejak " utlumene "...
Mohu vas ale vsechny ujistit o tom, ze v okamziku prilozeni ditete na bricho, jsou emoce stejne intenzivni.
Předchozí