Markéto, upřímně, nepřesvědčilo mě to :) Například hned ten první - ano, renomovaná studie, ovšem porovnává podíl CS mezi dvema skupimani s porodní analgezií, jen různé typy. Rozdíl mezi epidurálem a porodem zcela bez medikace tam zmíněný není - pravděpodobně proto, že pro Američanku to není typická volba, zatímco pro Ćešku ano. Stějně tak další mýty - u poloviny zmiňují, že na tom něco pravdy je (např. to tlačení).
Obecně vidím ve volbě epidurálu důležitější spíš vnitní pohnutky dané povahou, přístupem k životu atd. Myslím, že málokterá si epidurál nezvolí jen proto, aby se mohla na ostatní vytahovat :) Jen se stavíme různě životním výzvám (teď pomíjím zdravotní indikace, ano?). Některé jsme spokojené, když věci běží hladce, a využijí vše, co jim současná doba nabízí. Jiné se spoléháme spíš na vlastní síly, máme rády věci pod svojí kontrolou, a takové spíš tuhle možnost nevyužijí.
Souvislost mezi využíváním epidurálu a dřením v domácnosti bych tedy moc neviděla. Co jsem měla možnost pozorovat, tak zrovna zastánkyně přirozených porodů jsou ženy s rovnoprávným dělením péče o domácnost. Možná jsou takové i ty epidurálové, protože obě skupiny si jsou vědomé své možnosti volby. Naopak "hospodyňka dříčka" bude spíš ochotnější se plně podřídit volbě zdravotníka, takže nebude rodit ani s epidurálem, ani zcela bez analgezie, ale s Dolsinem a kapačkou - ale to je je jen moje spekulace.
Předchozí