Markéto,
1. přirozený porod není tak docela totéž, co porod bez utišujících prostředků
2. epidurál není jediná možnost, jak do těla ženy dostat v průběhu porodu léky na zmírnění bolesti (bez problémů přijímám názor, že je to momentálně metoda nejefektivnější a zároveň nejšetrnější vůči matce i dítěti)
3. české porodnictví (resp. zdravotnictví vůbec) je holt ve stavu, v jakém je, takže ne v každé nemocnici je možnost epidurálu 24 hodin denně. To ovšem neznamená, že v takovém případě rodička rodí bez jakýchkoli utišujících léků. Ba naopak, z vlastní necelých sedm let staré zkušenosti jakož i z vyprávění ostatních vím, že v některých porodnicích se s nějakými právy pacienta moc nepáraj a léky na bolest prostě píchaj rutinně, ať o to daná žena stojí nebo nestojí a třeba se ani nenamáhaj o tom ženu informovat. Prostě zaběhnutý rutinní postup je "nenechat ženu trpět" a něco jí napíchat.
(Nutno dodat, že tento postoj zdravotníků se naštěstí mění k lepšímu a čím dál víc se respektuje, že když rodička něco - cokoli - nechce, tak to prostě nechce a nedostane) Co se týká regrese, k tomu nemám co říct, protože se o ni nezajímám a popravdě je mi docela putna, protože zatím jsem nenašla důvod, proč se o ni zajímat. Co mne se týká, já osobně porod s epidurálem doporučuji každé, která má pocit, že bez léků neporodí, protože viz bod 2. Já jsem se svými porody spokojená, nemám tudíž potřebu škatulkovat si ty, které rodí jinak, než já, jako "divné" ;o)
------------------