Slunečnice - jistě. Dítě mi otřeli čistou suchou (mám pocit, že nahřátou, ale to bych kecala, kdybych to chtěla tvrdit jistě) plenou a oblékli. Já byla spokojená - podle některých zdrojů není nutné mázek dokonale odstranit, údajně snad působí i jako ochrana kůže i v prvních dnech života. Každopádně ať už je to pravda nebo ne mi přijde hodně nešťastné vystavit první koupeli dítě, které ještě není stabilizované a neudrží teplotu. I když pravda - u porodů do vody se to asi moc neřeší ;o) Ale pokud jsem do vody nerodila, tak bych jako prvotní snahu přeci jenom považovala zajistit, aby dítě zbytečně nepochládalo, t.j. aby bylo v suchu a teplet, a teprve později bych řešila koupel. MMCH přijde ti logické dítě matkám odebírat pod záminkou, že je mokré... a přitom s ním podstoupíš proceduru - nejdřív dítě mokré vyleze, ty ho předpokládám rychle otřes (jako mokré samozřejmě na vzduchu rychleji prochladne a taky víc klouže), přenes ho někam k ošetření, kde ho zas namočíš...
Pokud jde o těch 72 hodin - to bys koukala jak rychle se matka i s dítětem vrací zpět pokud se rozhodne odejít dřív...Je to otázka většinou 6ti hodin...Vrátí se ubrečená,vyčerpaná a totálně bezradná...Jó? No vidíš to, já ambulantně rodila a byla jsem naprosto v pohodě. A nevím o nikom, kdo by po ambuporodu nebo porodu doma byl v takovém stavu, jako popisuješ... a to se o ambuporody zajímám a s takovými ženami si už několik let vyměňujeme zkušenosti ;o) Z těchto zkušeností můžu říct, že nejvíc deptající pro mnohé z nich bývá právě snášet lži a výhružky zdravotního personálu v nemocnici :o( Něco, jako tu předvádíš ty - "je zákon..." atd. :o(
------------------