Chci se jen ohradit.
1/ Dceru po porodu umyli, zvážili, změřili, oblékli, asi na 10 vteřin mi jí ukázali a odnesli. Bylo to v 1 hodinu ráno a později mi bylo vysvětleno, že si jí převzala dětská sestra a protože je tam v noci na službu jen jedna, nemohla tam se mnou čekat. Přitom já jsem chtěla, aby mi malou nechali a umožnili nám s manželem, abychom byli všichni tři spolu. Na sále jsem pak ležela další 3 hodiny sama, jediná. Takže by to šlo. Ovšem neohradila jsem se, takže je to moje chyba. Omluvou budiž to, že jsem byla mladá a vyjukaná holka.
2/ Odchod po porodu
Opravdu bych si troufla odejít za 2 dny po porodu, pokud bychom dítě i já byli v pořádku. Do nemocnice to máme 1/4 hodiny a doma se mnou týden byla maminka, která se o mě starala. V nemocnici mi nikdo nevysvětlil ani kojení, pouze stylem "mlíka máte dost, tak kojte!", navíc tam pak dceři šoupli příkr mo flašky a do 3 týdnů bylo po kojení úplně. Ano, můžou nastat komplikace, dítě se může dusit, mít žloutenku atd. atd.... ale to se může stát i ten 5. den po příchodu domů. Já bych zrovna tohle "riziko" podstoupila.
3/Výraz dívat se mezi nohy.
Omlouvám se, pokud někoho tento výraz pohoršil. Nevadí mi prohlídka, chápu její užitečnost, ale představovala bych si to tak, že ke mě přistoupí lékař, který se mi představí a CITLIVĚ se podívá. Ne že přijdou 3 lékaři 2 medici a 2 sestry, sestra vezme dlouhou pinzetu, kterou mi odhrne vložku, následuje max.10 vteřinový pohled všech zůčastněných, sestra pak zase všechno "přiklopí" a hodí na mě peřinu. Nedej bůh, kdybych měla na sobě kalhotky.
Chápu, že se vše dělá pro bezpečnost a zdraví rodiček i dětí, ale i tohle všechno se dá dělat citlivě a s lidským přístupem. Proto například očekávám, že se po zavedení plateb u lékaře změní přístup lékařů k pacientům. I když hlavně mi vadil přístup některých sester. Např. necitlivé poznámky na adresu dětí jako "to je uřvanec", ta má ječák"....jasně, nemyslely to tak, ale ženská po porodu je hodně citlivá, tak by si to měly uvědomit. Nebo když jsem dostala vynadáno, že dceru chovám, že jí rozmazlím. No a co? I kdyby, bude to moje rozmazlené dítě, ony se s ním pravděpodobně už víc nesetkají. Nebo přednášky na téma co smíme a nesmíme jíst, aby děti neměly nadýmání a pak servírovat kapustovou polévku a luštěniny???
Podotýkám, že toto byly sice negativní zážitky, ale vedle toho mám samozřejmě spoustu zážitků pozitivních. Pan doktor-porodník mi věnoval maximální péči, trávil se mnou čas i na hekárně ač tam být nemusel, povídal si se mnou....
Pevně doufám, že podruhé si už některé věci zorganizuji líp a nebudu už tak vystrašená.
Předchozí