SLunečnice, já s PA Štromerovou byla v osobním kontaktu jednou a to před cca třemi lety, kdy mi mejlem doporučila výbornou pediatričku :o) Její případy s ní neprobírám a popravdě ani netuším, co znamená zkratka HTc
MMCH ten nešťastný brněnský porod koncem pánevním má s ambuporody společného co? Nebo proč ho do diskuze taháš? Že porody doma jsou vhodné pouze pro nízkorizikové rodičky, u kterých se předpokládá nízkorizikový průběh porodu, je snad dneska už obecně známo i mezi zdravotníky. Že dítě v poloze koncem pánevním tyto podmínky nesplňuje, je snad známo taky. Proč se pro něj přesto žena rozhodla, to netuším a v novinách to nepsali, i když osobně bych tipla, že to bude souviset s životním stylem rodiny. Jak to bylo s přítomností porodní asistentky, to se snad dodneška taky ani neví, nebo alespoň novináři to nevyšťourali, neb matka o průběhu porodu mlčí - ale co psali, tak ministerstvo prověřuje, zda nedošlo k odbornému pochybení. Mne osobně by hodně překvapilo, kdyby při stavu, jaký kolem domácích porodů u nás je, nějaká porodní asistentka s platnou licencí šla plánovaně k porodu koncem pánevním, takže jsem na výsledek šetření docela zvědavá.
http://zpravy.idnes.cz/smrt-ditete-po-porodu-doma-da-proverit-ministerstvo-f9h-/domaci.asp?c=A071018_130931_domaci_itu--------------------------