jen tak mimochodem... já bych chtěla rodit přirozeně, s porodní asistentkou, ambulantně, v nějaké porodnici, kde by to umožnili. Na porod doma si netroufám, hlavně ale proto, že naše země a zvyky na to nejsou uzpůsobené (pokud se trochu porozhlídnete na netu, dovíte se, jaké jsou praktiky třeba v Nizozemí, kde se třetina dětí rodí doma, tam bych se toho nebála, ale tady to podle mě není dobře zajištěné).
K tomu co bych si přála já - vzhledem k tomu, že manžel se takového postupu, jaký si přeju, bojí, tak jsem si dokonce našla, co musí taková PA studovat, abych věděla jak je na tom s odborností. Můžete se podívat třeba tady http://www.upol.cz/fakulty/lf/studijni-plany-sylaby-a-rozvrhy/bsp-porodni-asistentka/ Podle mě je to horší třeba s tzv. dulou, ta toho tolik nastudováno mít nemusí, ale při porodu s PA je podle mě opravdu scestné se ptát "Co by dělala maminka v případě, že by její právě porozené dítě přestávalo dýchat, modralo, příp. mělo jiné komplikace" - celkem odborně vzdělaná PA by si měla poradit. Pak je k dispozici prakticky kdykoli (podívejte se na webovky PA, ty to garantují všude). Jde podle mě i o to, že PA a maminka mají úplně jiný vztah (i když třeba jen pár měsíců) než maminka s doktory nebo lékařkou.
Předchozí