Co máte na těch pseudopřirozených porodech? To, že se dřív rodilo doma, bylo způsobeno faktem, že nebyly porodnice. A myslíte, že ty desítky procent mrtvých novorozenců a matek by nepřívítaly jakoukoliv pomoc odborníků (namísto bezmocných porodních bab), pokud by měly tu možnost? Myslíte, že kterákoliv ta dříve "domácí rodička" by nedala přednost porodu kdekoliv a s kýmkoliv, jen aby ji nebo její dítě zachránili? Novorozenecká mortalita zrovna jako mortalita šestinedělek se radikálně snížila až s porody v porodnicích. Domácí porody jsou krokem zpátky, hazardem s životy dvou lidí. Krokem vpřed je ledatak personál porodnic, který se chová nekonečně laskavě, ohleduplně a s respektem k dítěti i matce. A hlavně zasáhne kdy je potřeba i bez mého "svolení".
Jak bych mohla v narkóze rozhodovat, zda mají křísit mé dítě? Oba kluci se narodili císařem, kdybych je rodila doma, byla bych dvakrát mrtvá. Ani jeden vzhledem k velikosti (oba 4,5kg) neměl šanci se normálně narodit.
A navíc - co si budeme vyprávět: všude se slyší hlavně na peníze. Nikdo nežije z ušlechtilosti. V Podolí jsem tentokrát byla po císaři pět dní na nadstandartu - a za svých 1400 Kč denně jsem měla přidělené laskavé ženské a dětské sestřičky, které pomáhaly jak mohly, nabízely, že dítě mohu nechat už od večera u nich. Měla jsem strach, abych nevypadala jak krkavčí matka, ale byla jsem ujištěna, že po operaci potřebuji odpočinek a ať si nedělám výčitky. Díky jim! Byla jsem úplně vyřízená. (Ani na kojení nemělo odloučení vliv. Kojím ještě teď 8 měsíčního cvalíka) Jen jednou jsem se dostala do styku s "obyčejnou" sestrou pro ostatní neplatící matky a byla to pro mě studená sprcha. Seřvala mě, že děti na noc se nosí až o půlnoci a že jdu brzo. Vyjukanou, sotva na nohou stojící matku s příliš těžkým uzlíkem v náručí mě před sesternou zachránila až má přidělená sestra, která té zlé vyčinila.
Takže pokud si zaplatíte, dočkáte se luxusu a hýčkání. Zadarmo nikdo laskavý nebude. To je utopie. Zrovna jako je utopie bezpečný porod doma. Investice do pobytu v porodnici se mi tedy rozhodně vyplatila.
Předchozí