Přidat názor k článku Jedináček
Milá Katko,
nedejte se rozhodit, ať máte jedno nebo spoustu dětí, důležité je to, jak je vychováte, jestli mají jistotu, že jsou pro Vás tím nejdůležitějším na světě. Všechno ostatní pak už nějak přijde samo.
Být jedináčkem určitě má spoustu výhod - dítě má rodiče samo pro sebe, rodiče na něj mají více času, jak jste psala, je i více finančních prostředků, které do dítěte můžete investovat. Dítě nemá žádného "přirozeného soupeře", se kterým by bojovala o přízeň rodičů, případně pak v dospělosti o dědictví po nich. Ano, v podstatě je to ideální stav.
Poznámka: já sama jsem jedináček, vím o čem píši.
Bohužel to má i nevýhody. Ať jsou sourozenecké vztahy jakékoliv, tak máte-li brášku nebo sestru, vždycky víte, že je tady ještě někdo, s kým máte něco společného. V případě, že Vám umřou rodiče, nezůstanete sám. Ano, můžete namítnout, že existují další příbuzní, přátelé,.... Ale ti mají své životy, své rodiny a v určitěm okamžiku to člověkovi přijde moc líto.
Stejně tak pro matku. Má-li dvě děti a jednomu se (nepřivolávám, nečaruji) cokoliv stane, má ještě jedno, na které se může upnout a které jí pomůže překonat tu hrůzu (zde mluvím ze zkušenosti kamarádky a mé vlastní tchýně).
Já jsem vždycky toužila po sourozenci, naši už další děti nechtěli, takže jsem se postupně "upínala" na kamarády, příbuzné,... Proto jsem se zařekla, že chci minimálně dvě děti - znáte to, každý se snaží dopřát svému dítěti to, co sám nikdy nemohl mít a toužil po tom...
Znám mnoho lidí i mezi našimi vrstevníky, kteří se rozhodli mít pouze jedno dítě, mám kamarádku, která má děti čtyři.
Jsem přesvědčena, že se dítě dá vychovat jako velmi tolerantní a nesobecké, i když je jedináček, stejně tak znám lidi - sebestředné sobce, kteří jsou z více dětí. Je to spíše věcí výchovy, genů,... Takže např. argument, že když máte jedináčka, bude to rozmazlený, neomalený člověk, zvyklý dostat vše, co chce, je také jen plácnutím do vody.
Kačko, mějte se hezky a držte se. Pokud jste přesvědčená, že pro Kačku je lepší být jedináčkem, nedejte se zvyklat. Udělat cokoliv (třeba i pořídit si miminko) jenom kvůli tomu, co říkají ostatní, to je první krok k šílenství.
Alča
Předchozí