Holky, u t2hotenks0ho diabetu je jeden zákaldní problém. On se totiž stupňuje v průběhu těhotenství. V druhém těhu jsme měla 3 křivky!!!! než se objevil. V 18.tt naprosto normální. Ve 28.tt normální, ale blíže pod "hladinou". A ve 32.tt průs...švih jak hrom. Najednou jsem musela mít takovou dietu, že to co jsem měla doporučeno - na to jsem se mohla jen dívat. Protože když jsem si dopřála to, co jsme mohla, hladiny mi lítaly i mezi jídly někde nad 7,5 a to už je moc. Takže dietu jsme musela samovolně dobrovolně zpřísnit, jinak bych musela mít inzulín. Proto na vás pls apeluji - to že je křivka třeba ve 28.tt těsně nad hranicí VŮBEC nemusí znamenat, že tamtéž bude i po 3-4 týdnech. Naopak, vlivem těhotenských hormonů se stav obvykle prohlubuje a zhoršuje.
Jinak denně jsme se nepíchala, jen jednou po 1-2 týdnech na glykemický profíl (domácí odběr krve 4-krát denně do takových kapilárek + následný odvoz do laboratoře druhý den ráno).
Mmch. rizikem vysokého cukru není jen vysoká porodní váha a porucha metabolismu sacharidů po narození (typická hypoglykemie, kterou mimčo vyvine), ale hrozí naopak i selhávání placenty, IUGR nebo plod SFGA (mimi neprospívá a je menší než by mělo být). Je to způsobeno poruchou cévního zásobení placenty, za což taky může - hleďme kdo - vysoká hladina glukozy = ta cukrovka. Prostě jsou tu tyto 2 extrémy a kdo je riskuje, měl by vědět co hrozí a vyrovnat se s tím, protože pak je pozdě "bycha honit".
Předchozí