Já jsem rodila v menší porodnici a byla jsem na pokoji s maminkou, která praskla voda ve 34.tt, při příjmu jí jen upozornili, že dítě možná budou muset odvézt do fakultní nemocnice na JIP. Holčička byla nakonec v pohodě, měla 2,25 kg a 44 cm, akorát trochu žloutenku, takže střídavě byla na novorozeneckém (hlavně přes den, to byla jen na vyhřívaném lůžku u okna na sluníčku) a střídavě u nás na pokoji, aby byla s maminkou a mohly zkoušet kojení. To jim bohužel moc nešlo, holčička byla přece jen slabší a díky žloutence spavější :-( Tak dostala první den párkrát UM pro nedonošence a pak už jen odstříkané mámino mléko. Lahvičku dostávala až po kojení, aby se vždycky aspoň trochu snažila.
Prostě chovali se k dítěti podle jeho stavu, ne podle týdne těhotenství nebo porodní míry a váhy.
Když čtu takovéhle zážitky, tak se úplně děsím, porodnici jsem vybírala "tak trochu", takový rozumný kompromis mezi dostupností, referencemi, dojmem z návštěvy a vybavením (nikdy jsem neležela v nemocnici a první dny po narození miminka jsem chtěla trávit v prostředí jakžtakž příjemném a ne v nějakém příšerném lazaretu). Vlastně jsem se začala rozhlížet až na začátku 9. měsíce a měla jsem na to 14 dní, kam mě pak pošle moje gynekoložka na monitor. A byla jsem spokojená minimálně na 95 % :-) Konkrétně - jsem z Plzně a rodila jsem v Rokycanech, v únoru 2007.
Předchozí