U obou těhotenství jsem měla i po druhém kontrolním odběru vyšší hladinu HCG v krvi a proto následovalo vyšetření na genetice. U obou dětí to měl být pouze ultrazvuk. Při prvním těhotenství se mi však stalo, že ultrazvuk byl normálně proveden, mimi bylo v pořádku, nikdo nás na nic nenormálního neupozorňoval a my šli čekat na chodbu na papíry. Pak si mě ale zavolali zpět, kde mi sdělili, že jim nesedí datum mojí poslední menstruace s termínem porodu a že podle ultrazvuku by snad mělo být moje těhotenství o dva týdny pokročilejší, mimi je větší, což by mohlo svědčit o nějaké vadě ... a pak mi docela důrazně "doporučili" amniocentézu. Já vystrašená matka prvorodička jsem samozřejmě v obavách o zdraví svého mimi kývla aniž bych to konzultovala s manželem, který seděl stále na chodbě. Samozřejmě, že vše bylo v pořádku, mimi se narodilo dva dny po termínu z těhotenské průkazky. Při druhém těhotenství mě opět čekal ultrazvuk na genetice, druhé mimi bylo prokazatelně větší než to první a amniocentéza nebyla vůbec ani vzpomenuta.
Někdy ty tabulky taky nechápu, ale po přečtění některých příspěvků zejména ve spojitosti s umělým oplodněním a termínem podlední menstruace, pochybuju o jejich správnosti.
Předchozí