Jo, a klukům jako můžou nastydnout varlata, nebo co? Nesedat si na studenou zem je přece stejně nevhodné pro kohokoliv (jeden příbuzný jako dítě trpěl opakovaně na záněty urogenitálního ústrojí, až nakonec musel na transplantaci ledviny, neb jeho mu obě vypověděly asi ve 30ti letech službu po opakovaných těžkých zánětech). Nemusí to sice mít za následek zrovna neplodnost, ale důsledky mohou být jinak zlé....... Klukům se spermie tvoří celý život - to je sice pravda, ale tkáně, ze kterých se tvoří, se také opotřebovávají, taky se tam ukládají ty negativní vlivy - RTG, léky, apod a tudíž mohou mít na jejich následnou plodnost také špatný vliv. Asi jsem fakt feministka, ale já skutečně nechápu, proč se chovat zrovna takhle jinak ke klukům a k holkám. Snad jde o to respektovat osobnost dítěte, mazlivé mazlit, studené čumáky "neznásilňovat" něžnostmi a zdraví rozhodně chránit všem stejně. Přeci proto, že jsou to budoucí maminky, nepotřebují holčičky o tolik jiné zacházení. Kluci jsou zase budoucí tatínkové a ti jsou též důležití.
Mimochodem, autorka je lékařka, ale už 2x jsem v jejím pořadu zachytila chybu při vysvětlování nějakých metabolických procesů, myslela jsem, že to je v zájmu zjednodušení. Ale teď, když jsem si přečetla to o těch vajíčkách.... Asi před 2-3lety přišel vědecký tým v USA (v týmu byl 1 český vědec, proto se asi o tom psalo i u nás) na to, že tvrzení, že u savců je počet funkčních vajíček u samic určen již při narození není pravdivé (i když ho zatím najdete ve všech učebnicích). U pokusných myší a králíků bylo nade vši pochybnost prokázáno, že vajíčka se nově tvoří i během života. Pravda, výzkum u lidí asi zatím nebyl dokončen, ale předpoklad je, že i u lidí se tvoří nově. U lékařky bych čekala, že bude informovaná a nebude takto rozsáhlé teorie zakládat na vědeckém poznatku, který byl již překonán.
I když se spoustou věcí v rozhovoru souhlasím (o výživě, pohybu, osobním příkladu), tak mi bohužel trošičku překáží ty "drobné" nepřesnosti paní doktorky. Cením si ale osvětu, kterou v tomto článku i v pořadu v TV provádí. Ten pořad na Nově totiž zasáhne i ty "čtenáře Blesku" a "knedlíkožrouty", jak je psáno výše. Jen doufám, že trošku hraje roli, protože bych rozhodně nechtěla, aby se ke mě můj lékař choval jako ona k "tlouštíkům".
Předchozí