Přijde mi divné, že většina diskusních příspěvků popírá možnost volby délky pobírání rodičovského příspěvku.
Dva roky si mohou zvolit jen ty, které měly příjem nad 16500. No a? S nižším příjmem by stejně žádná finančně nezajistila hlídání dítěte do 3 let(nepočítám babičky:). A že si maminy, které nebraly mateřskou, protože před tím neplatily soc. pojištění, nemohou zvolit ani 7600 po dobu tří let? No, většinou to bývají ty, které asi moc do práce nechodily. Takže je v této skupině vyšší pravděpodobnost, že se po mateřské do práce příliš nepohrnou, půjdou na pracák a budou chtít sociální dávky....
A pokud to je tak, že si jako OSVČ neplatím soc. pojištění, to je pak pouze můj problém, ne státu. Nebo ne?...
Také mi přijde zvláštní ?:)), jak moc lidí chce mezi 3. a 4. rokem dítěte chodit do práce a zárověň brát rodičovský příspěvek. Je problém sehnat práci při tom, když můžu mít dítě ve školce jen 4 hodiny denně? Tak dám dítě do školky na delší dobu a jdu pracovat. Ač vysokoškolák, mám spíš podprůměrný příjem (ekolog), nicméně i při práci na půl úvazku, kdy budu muset nechat dítě ve školce občas i spát, si vydělám podstatně více než 3800.
Školek je sice málo, ale znám maminky, které jsou na mateřské s druhým dítětem a to první chodí do školky....A to většina školek bere přednostně děti, jejichž mámy pracují.
Předchozí