Teď nedávno jsem zaregistrovala, že Nečas chce zvýhodnit zaměstnavatele rodičů s malými dětmi tak, že si můžou odečíst 1500 Kč ze sociálního, které za ně platí, což je jedna z rozumných cest. Sama za sebe můžu říct, že manžel zaměstnal samoživitelku, má často nemocné dítě a taky je nemocná se sebou. A hádejte, kdo maká za ni když je doma? Já na střídačku s manželem, který pak svoji práci dohání o večerech a po víkendech, a já s ročním klučíkem válčím v kanceláři, ale jinak to nejde. Když padl ještě za vlády socanů návrh, že by nemocenskou platil zaměstnavatel, docela jsme se orosili, pravděpodobně by to vypadalo na vyhazov pro tu paní. Vypadá to brutálně, ale pro nás jako malé podnikatele by to bylo neúnosné. Snížením platby sociálního by to alespoň trošku ulevilo. Pro příklad, z hrubého platu 20 000, který má, musíme ještě zaplatit 26% sociální a 9 zdravotní, takže nás nestojí dvacet, ale 27. Úleva by přišla vhod. A mohli by takto pokračovat dál, např. úlevy na daních a pojistném za částečné úvazky atd. Lepší než vyplácet velké rodičovské příspěvky.
Předchozí