oddTom - na kvalite ceho zalezi? Mne zalezi na kvalite zivota a plny uvazek a deti mladsi 10 let se mi s tim nespojuji - proto pracuji na tom, aby plny uvazek nebyl pro mne financni nutnosti pokud nenaleznu takove podminky, ktere mam (prace s domu a pruzna pracovni doba). Podle mne je 7 500 po dobu dvou let dostatecne kvalitni, obzvlast, pokud si bezna zena vydela 7 tisic cisteho, jak tady nekdo psal.
"Navic ja jen rikam, ze ten zbytek penez by se mel vyuzit jinak, nikoli prevest na jine ucely - takze opet by to tu matku zvyhodnilo, ale ne ve forme prime platby." - tedy vytvorit system dotaci ve skolkach nebo dostatecnou kapacitu statnich skolek, podporit castecne uvazky napr. odpustenim zdrav. pojisteni, dotovane pecovatelky o deti nebo system pece, kde by chuva nestala 80 Kc na hodinu a pod - tedy stale investovat do podpory matek, ale ne primym prevodem penez na ucet.
"Seš si opravdu jístá, že ty přehnané nároky (daně, pojištění...) nemá i náš stát?" - zalezi, o cem mluvis, zila jsem dva roky v Belgii - dane okolo 50%, materska asi 8 tydnu a rozhodne zadny rodicak. Souhlasim s tim, ze by stat mel snizit danovou zatez na zamestnavatele, protoze je to kontraproduktivni, ale to je uplne jina diskuse. CO se tyce matek - myslim si, ze stat je prehnane stedry.
"Napiš, kolik vybere a co za to (ne)nabízí stát u vás."
- dane progresivni - minimalni castka (asi polovna prumerneho platu) se nedani vubec
- obcanum stat odebira asi 30% platu plus dalsich 10% od zamestnavatele do zdravotniho a penzijniho fondu. Dane se plati ze zbytku. Prumerny clovek tu ma dane okolo 10%
- materska 3 mesice za plneho platu, pak do prace. RP neexistuje, jistota zamestnani neexistuje.
- siroka sit skolek, kapacita bez problemu. Obcanum stat prispiva zhruba ve vysi 20% poplatku za prumernou skolku. Kvalitni skolky jsou drazsi a rodice vyrovnavaji zbytek ze sveho. Statni skolky neexistuji - nevim, jestli jdou jeste nejake dalsi dotace do skolek.
- odpis na manzelku bez prijmu je rocne ve vysi jednoho prumerneho mesicniho platu, na dite asi polovina
- system pomocnic v domacnosti - z temer 80% techto nakladu si muze matka odepsat z dani, otec nikoli
- matka obcanka si muze odepsat 5% z dani prijmu, u dvou deti 15%. Pro me to bohuzel neplati.
- neexistuje zadna podpora v nezamestnanosti, zadne zivotni minimum, zadne dalsi socialni davky. Chudym detem prispivaji na skolni obedy charitativni organizace. Duchod se vyplaci z toho fondu, na ktery se strhava primo z platu.
Vyzadovani - mozna to nesledujes stejne dlouho jako ja - ale mnoho lidi vyzaduje, aby stat platil vetsi RP az do 4 let.
Kimmy
Předchozí