Jena - mozna jsi to zminovala v diskusi k jinemu clanku nebo v diskusi o tom, kdo na sebe ma psat RP - ty ja preskakuju. Tak pardon.
Nicmene konkretne Montessori muj syn zacal ve 22 mesicich a byly tam i mladsi deti, takze tenhle system zadne vekove omezeni nema. Nase soucasna skolka, ktera neni Montessori, je prave ten typ, kde jsou deti cely den v jedne tride a maji porad stejne ucitelky - teprve v peti letech zacinaji stridat. Je to jeden z duvodu, proc syn nechodi do mezinarodni skoly, ktere zacinaji ve trech letech, ale funguje tu prave ten system prechazeni ze tridy do tridy a taky pomer deti na jednu ucitelku je mnohem vyssi.
Ja uz jsem taky nekolikrat psala, ze mluvim o zdravych detech - ne tech, ktere maji za sebou nejake trauma nebo snizenou imunitu.
Vyber je siroky pojem - je vyber mezi ruznymi typy zarizeni podle potreb ditete a je vyber mezi byt doma ctyri roky. Ja myslim, ze uz ted jsou ty ctyri roky vycerpavajici financne, a proto nehrozi, ze by se nadale investovalo do skolek a castecnych uvazku. Vyber mezi placenym pobytem doma do ctyr let a dotovanymi kvalitnimi skolkami a castecnymi uvazky je podle mne nerealny.
Jestlize ale vsechny ty matky opravdu veri, ze plny uvazek od ctyr let ditete je nejake uzasne reseni a jejich deti tohle nijak nepoznamena, ba naopak, ze ty prvni ctyri roky jsou nejakym zpusobem zarukou celozivotni psychicke pohody i kdyz pak je dite cely den ve skolce nebo druzine - no tak at tomu veri. Ja tomuhle neverim. Vsichni se muzou pretrhnout vysvetlit mi, co je nejlepsi pro dvoulete deti - a ty petilete uz nejak nikoho nezajimaji. Protoze ty to prece zvladnou... no tak mne je zas lito jich.
Kimmy
Předchozí