Milado, to je prece jedno, jak tomu rikas - jesle nebo skolka... je to proste pece o deti - rozdil mezi skolkou a jeslemi je pouze vekovy a v CR dany prisnymi predpisy na to, kdo smi pecovat o deti mladsi tri let. Jinak je to cite jen terminologie. Pokud si nepamatujes, co bylo pred tretim rokem, tak ty predchozi roky by sis taky nepamatovala.
Takze Ty si pamatujes obdobi okolo ctyr let? Tedy dobu, kdy jsou deti na skolku jiz zrale?
Uz jsem to tu psala mockrat - snazim se bavit o konceptu a ne jednotlivych pripadech. U deti s nalomenym zdravim jde o neco jineho.
Ale jsme kazda uplne na jine lodi - ja od tri let sveho syna jeho pobyt ve skolce redukuju a travime cim dal vice casu spolu. Proste jedu uplne opacne. A porad si myslim, ze prave tohle je pro me deti nejlepsi.
Milado - ja Te ani nikoho jineho tady do niceho necpu. Ja si opravdu uprimne myslim, ze matky v CR jsou zaslepene tou ctyrletou rodicovskou dovolenou a nedivaji se do budoucnosti. Pro ne je nezastupitelne obdobi 0-4 roky. Ja jsem bez vetsich vycitek svedomi nechala nekoho jineho vozit deti v kocarku a stavet babovky na piskovisti a behem posledniho roku neustale zintenzivnuju svuj pobyt s detmi a bude to tak pokracovat, protoze ja verim, ze deti mezi 3-10 lety jsou velice vnimave, velice citlive a hodne se v tom obdobi utvari. Vic nez v obdobi 0-4 roky (za predpokladu, ze matka hraje v zivote deti dulezitou ulohu, jen ne 24 hodin denne). Tak jako je tady bezne zacit se skolkou v 18 mesicich, tak je v CR bezne, ze dite jde po skole do druziny a tam zustane az do vecera nebo do kdy. A ja si myslim, ze to je obdobi, kdy si dite uvedomuje opustenost a kdyz se konecne vrati domu k unavenym rodicum, tak zas na dite neni cas. Jestlize tohle je model, ktery ceskym matkam vyhovuje a ktery si preji zachovat, pak je moje snaha neco zmenit zcela jasne marna. Ale jsem presvedcena o tom, ze tenhle model nepovede ke spolecnosti vyrovnanych jedincu a ze tyto deti budou potrebovat psychology nemene nez ty francouzske odlozene v ranem veku, jak to tady nekdo psal.
Kimmy
Předchozí