| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Snad nemáme děti jen proto, abychom dostávali příspěvky

Kristianko - podle meho nazoru se jedna o kulturni problem - proste v CR vsichni porad dokola opakuji, ze dite ma byt jen u maminky a jesle jsou skodlive atd. Je to takovy "brainwashing"... V CR se proste veri, ze dobra matka je takova matka, ktera je s ditetem dlouho doma. A beda tomu, kdo to zpochybnuje. Ja mam tady u nas celou radu kamaradek, ktere nejenze nepracuji, ale jeste maji pomocnici v domacnosti - a presto davaji sve deti do jesli od 18 mesicu, protoze veri, ze je to pro jejich deti lepsi. Jsou i pripady, kdy jejich deti chodi do skolky casteji a na delsi dobu nez ty moje. Vetsina z nich by asi na tuhle diskusi koukala stejne nevericne, jako tady vetsina lidi kouka na me. Hledala jsem vyzkumy prof. Matejcka, ale nasla jsem jen zaznamy z nejakych 50- 60tych let a pri nejlepsi vuli nemuzu souhlasit, ze je to srovnatelne s tim, co bych si predstavovala.

Uz jsem mockrat po nekom zadala, at mi ukaze, jak se ta dlouholeta pece na detech projevuje - nikdy mi nikdo nedal zadny dukaz nebo i jen teoretickou odchylku - ceske 12-15lete deti se nijak nelisi od anglickych, francouzskych nebo nemeckych deti. Jisteze existuji pripady, kdy dite ma z ranne pece trauma - ovsem stejne tak existuji pripady, kdy se matka na sve dite nevhodne vazala a zahlcovala ho svou laskou nebo zas s nim sice byla doma a kupovala mu drahe hracky, ale jinak vychovala citoveho mrzacka.

Ja se na celou tu vec divam z hlediska konceptu. Myslim si, ze absence castecnych uvazku je problem a ze by z nich tezily jak ty matky, tak ty deti. Nevim, jake jsou v CR platy, ale hodne lidi tady operovalo konceptem prumerneho platu na zapade - takze kdybych zvolila prumerny plat okolo 18 tisic a z toho vzala polovinu, tak je to 9 000 Kc - soucasti celeho planu by napriklad mohlo byt, ze prijem do x tisic rocne nebude podlehat zdaneni (tak to funguje u nas), takze by maminkam porad jeste dost zbylo. To jsou vsechno veci, o kterych se da diskutovat, a kde vice hlav vice vymysli. Problem ale nastane v momente, kdy zeny reknou - ve dvou letech do prace nepujdu i kdybyste se na hlavu staveli. Pak je jedno jestli mas babicku nebo ne - protoze kvalifikovane pracovnice se dokazou velice dobre o deti postarat - ale je to o vnitrnich barierach a neochote.

Ja se priznam, ze nerozumim hloubkam detske duse a pameti - ja sama si z cele predskolni dochazky pamatuju hodne malo. Jestli si nekdo pamatuje veci z doby, kdy mu byly dva roky, tak je to obdivuhodne - jestli jste si tou dobou konce uvedomovali to, ze nemate na vyber - to uz mi prijde dost nad ramec dvoulete psychiky - ale nemyslim si, ze se to da aplikovat plosne. Podle meho nazoru se nejvice osobnosti a sebeduvery vytvari az ve skole. Navic porad plati, ze hodne zalezi na kvalite skolky nebo jesli - nemyslim si, ze to muzes srovnavat.

Stana mi tu kdysi psala, ze ma zkusenosti z mnoha ceskych a i nejakych zahranicnich skolek, ale nikdy mi je nepopsala, takze nevim, jak to v CR vypada a co konkretne je ten problem. Ja jsem zrovna vcera mluvila s ""ucitelkou"" me dvoulete dcery a ptala jsem se, jestli se dcera zapojuje - popsala mi dost do detailu, ze moje dcera si rozhodne nehraje pouze paralelne a rada fotek, ktere ze skolky mame (fotily ucitelky) to dokazuje. Ja jsem presvedcena, ze cely ten strach ze skolek/jesli je zpusoben zkusenosti z 70.-80. let a asi taky tim, ze dnesni skolky mozna o moc dal v CR nepostoupily. Ale nemusi to tak byt, ja vim, ze to jde a vim, ze moje deti jsou ve skolce spokojene.

Promin, ze jsem se tak rozepsala ...

Kimmy

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-6= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.