Lassie - "Pokud dáš dítě do jeslí v roce a půl, pak je to určitě z jiných důvodů, než že to děláš pro jeho dobro. " - hodne lidi, kteri vyrostli mimo CR by s Tebou nesouhlasilo. Kdyz muj syn v 18 mesicich zacal, mel uz nejakou dobu doma chuvu, ktera o neho pecovala a nebyl zadny duvod na tom neco menit - ale ja jsem ho presto zacala posilat na - myslim - dve dopoledne tydne, prave pro jeho dobro. Dokonce i Sally (jestli ji muzu jeste citovat), ac sama v CR vyrostla, zcela dobrovolne a pro jeji dobro dala svou holcicku ve dvou letech do jesli na dve dopoledne tydne. Nezlob se, ale kdo tady nechce necemu verit?
To, ze Ty neveris, ze z toho dite nema zadny zisk, jeste neznamena, ze to tak je.
"Mateřská do dvou, pak částečný - beru, pokud bude KAM jít do té práce." - ano - nejdulezitejsi je dohodnout se na ramcovem zaklade a pak resit ty otazniky - a bylo by jen k uzitku, kdyby existovala skupina lidi, kteri by na vec prinesly ruzne uhly pohledu - tedy svobodne matky, matky z kraju s vysokou nezamestnanosti, matky nemocnych deti, matky vetsiho poctu deti, nekdo se znalosti socialniho systemu, nekdo s prehledem o danich atd. Jenze - to by se ty matky nejdriv musely dohodnout na nejakem zakladnim konceptu, ktery by spolecne rozvijely. A tady narazi kosa na kamen.
Delat praci, kterou nenavidis - zeny se musi naucit, ze vsechno se da zmenit - nemusi mit kazdy vysokou skolu - kazdy ma nejaky talent - nekdo sije, nekdo striha, nekdo pece, nekdo je uzasny s detmi - a vedet, ze nenavidena prace je jen docasna, ze bude lip.
Pouzila jsi me jako priklad a presne to bych ja prala vsem tem zenam - aby mely cas na deti i na praci. Protoze v CR neexistuje system, ktery je tady, tezko si nekdo muze najmout pomocnici jako mam ja - ale nevidim duvod, proc by chuva mela byt placena 16 000 Kc cisteho a jini si nemohli vydelat ani tech devet. Je to otazka nabidky a poptavky. Zeny, ktere od svych deti nechteji, by si proste nejake to ditko pribraly - mohly by se udelat nejake zkousky zakladni pece a prvni pomoci a celou situaci zjednodusit. Zeny, ktere chteji byt doma muzou klidne nabidnout nejaky zakladni uklid nebo nakup nebo treba teplou veceri tem, ktere by chodily do prace. Jisteze to asi neni nici vysnena prace, ale neni to zadna opovrzenihodna prace (ja mam pocit, ze uklizecka je porad nejaky degradujici pojem a pritom na zapade si tak hodne studentek i zen vydelava zcela beze studu). Tohle vsechno jsou jen prvotni napady a vsechno by se muselo rozvinout. CR se ma hodne co ucit - jak v zebricku slozitosti dani, tak v zebricku snadnosti zalozit podnikani je CR pomerne dost hluboko, kdezto u nas je oboji snadne. Ale sila je v jednote, ne v jednotlivci.
"pomazlíš se s dětma(to právě ty uštvané matky moc nestíhají, jelikož po návratu z práce uklízí, vaří, perou...) " - mozna mi to neveris, ale tohle je to, co bych prala kazde matce a proc tady porad dokola pisu. A myslela jsem, ze castecne uvazky jsou nejjednodussi cestou, jak toho dosahnout.
Uf - to jsem se zas rozepsala...
Kimmy
Předchozí