Chtěla bych upozornit na nový zákon platný od 1.1.08 a o něm se nikde moc nepíše. Také jsem se o něm dozvěděla náhodou, když jsem "bojovala" za větší příspěvěk na mateřské (28 týdnů).
Při prvním těhu jsem v PPM brala kolem 12.000tis. Synovi je 28měsíců, mám nastoupit na mateřskou dovolenou a to koncem prosince. Jaké bylo mé zjištění, že mám brát o polovinu menší mateřskou než při prvním dítěti! Denní vymě+řovací základ byl místo 420kč na den, jen 203kč! Je sice pravda, že by mě sociálka doplácela do 7500kč, což je rodičovský příspěvek, ale nemohla jsem pochopit proč mám o tolik nižší denní vyměřovací základ! Po pár telefonech mi cvaklo! Počítá se to z posledních tří příjmů co jste braly a do nich se počítá i dovolená. Takže mám milá účetní mi proplatila 22dnů dovolené do dvou měsíců a mě tím spadl průměr na mateřskou o polovinu! Díky ní jsem přišla o 28tis, když si to spočítám. Kdybych nastpupila na mateřskou dovolenou od 1.1.08, tak se počítá denní vyměřovací základ na očekávané dítě a bere se i na to prvorozené a automaticky dají tu vyšší částku! Je to díky tomu, že si ženy nechají proplatit dovolenou a tím spadnou na menší částku. Takže jsem od nového roku měla brát automaticky opět to co při prvním dítěti, což je 12tis, ale díky účetní budu brát 6tis a sociálka mi bude doplácet do rodičovského přídavku, tedy 7500kč. Pokud to jde, nechte si mateřskou napsat až od 1.1.08 a déle, když už máte jedno dítko a čekáte druhé. JInak byste musely posunout datum porodu, což asi nejde, co?!
Předchozí