Romano, nejsem si jista, jestli by tě na ÚP zaregistrovali měsíc před porodem - ÚP má registrovat ty, kteří hledají zaměstnání, což by očividně nebyl tvůj případ. ÚP není moje parketa a fakt nevím, jaké přesně mají pravomoci - co záleží na úřednicích a co je striktně dáno zákonem
Asi tak:
zdravotní pojištění - pokud nevyděláváš a nedáváš dítě do školky na déle jak 4 hodiny denně, tak za tebe bude zdravotní pojištění platit stát jako za osobu celodenně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku - musíš se sama nahlásit na zdravotní pojišťovně. Tzn. že bys na pojišťovnu měla skočit říct, že ti skončil nárok na rodičovský příspěvek, odhlásit se jako osoba pojištěná z titulu rodičovského příspěvku a zároveň se přihlásit jako osoba pojištěná z titulu péče o dítě. Po přechodu na další rodičovský příspěvek bys to zas měla přehlásit.
sociální pojištění - platit nemusíš
rodičovský příspěvek - za duben dostaneš v plné výši na starší dítě a pokud se ti další dítě opravdu narodí v květnu, tak ho za dostaneš v plné výši i za květen
Tolik pokud se nezaregistruješ na ÚP - v tvém případě mi registrace přijde zbytečná a já sama bych tam nešla. Ovšem na druhou stranu pokud tě zaregistrují, tak bys za určitých podmínek mohla mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti, v tom ti ale neporadím, fakt se v tom nevyznám. To by ses musela zeptat přímo na ÚP.