Přidat názor k článku Prdlavka
I když se mne to už netýká, dítě chodí do 1. třídy, posílám vám do oběhu nějaké rady. Nadýmání miminek může ovlivňovat (kromě skladby jídla matky) také hltání dítěte (a tedy polykání vzduchu) nebo se může začít projevovat nesnášenlivost mléka (ale to je ne častý případ).
Mám doma vcelku chytrou knihu, Domácí lékař dětských nemocí (H. Keudel, B. Capelle), ve které jsem se také poprvé setkala s názory, že to může být způsobeno nezralostí dětských střev či večerním neklidem v rodině (pokud kolikovité stavy přicházejí večer). A hlavně jsou tam zajímavé tipy:
Např.:
1. kojeným novorozencům by mléko při pití nemělo stříkat do úst, takže je vhodné z počátku kojení odstříkat cca 30 ml (aby pak již mléko tolik
nestříkalo).
2. dětem, které pijí z lahve, se má v misce smíchat odměřené množství čaje (fenyklového, heřmánkového nebo kmínového) se sušeným mlékem, a naplnit láhev, tím se prý zabrání zpěnění mléka.
3. dírka v dudlíku by neměla být příliš velká (jedna kapka za vteřinu prý stačí) a dudlík by neměl vklouznout příliš hluboko do úst.
4. při kojení nebo krmení z lahve se má dělat po jedné minutě vždy pauza, aby si dítě mohlo odříhnout, po celou dobu kojení, aby se dítě průběžně zbavovalo napolykaného vzduchu.
Takže třeba to někomu pomůže, kniha je to úplně nová, takže by informace měly být v souladu s nejnovějšími poznatky. Jsou tam i rady, jaké homeopatika by mohly zabrat a další tipy.
Předchozí