Kdyz reknu uradum, ze chci na materske dovolene pobirat prispevek dva a pul roku, ale otehotnim uz za dva roky a budu muset treba zase lezet doma s nemocenskou..budou mi proplacet jak nemocenskou, tak stale materskou? Nebo mi doplati materskou do konce a bude mi chodit jen nemocenska? Nebo mi bude chodit jen nemocenska a materskou mi seberou a nedoplati? Nebo jak se v takovych pripadech postupuje a bude postupovat?
Postupovat se bude stejně jako dneska - rodičovský příspěvek nemá na nemocenské dávky vůbec žádný vliv ;o) Tzn. není důležité, jak dlouhou dobu pobírání rodičovského příspěvku zvolíte, ale jak zvolíte dlouhou dobu rodičovské dovolené v zaměstnání. Pokud čerpáte rodičovskou dovolenou = nemáte nárok na nemocenské dávky. Čili pokud bude na nemocenské v době rodičovské dovolené - není nárok na nemocenskou. I kdybyste měla třeba zažádáno o rodičovský příspěvek do dvou let věku dítěte, zároveň o rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte a ve dvou letech byla na nemocenské s rizikovým těhotenstvím, tak už budete doma zadarmo - rodičovský příspěvek budete mít vyčerpaný, ale nemocenská vám nebude náležet z důvodu čerpání rodičovské dovolené. Na druhou stranu pokud budete mít zažádáno o rodičovskou dovolenou třeba do dvou let věku dítěte, o rodičovský příspěvek do tří let věku dítěte a ve dvou letech budete na rizikovém těhotenství, tak budete mít nárok jak na rodičovský příspěvek, tak na nemocenskou (už nebudete čerpat rodičovskou dovolenou).
Předchozí