Katko, dohoda o provedení práce se do potřebných dní pojištění nezapočítává, neodvádí se z ní nemocenské pojištění. Takže ti nezbyde nic jiného, než přesvědčit miminko, aby na svět nespěchalo :o/
Mno, mám pocit, že pokud jde takhle o dny, lze OSSZ požádat, aby těch pár dní odpustila, ale teď ti fakt neřeknu, proč si to myslím. Až se ti bude blížit termín porodu, tak se zkus na to zeptat zaměstnavatele nebo jeho OSSZ.
Jinak pokud zůstaneš zaměstnaná a nevznikne ti nárok na PPM, tak budeš mít nárok na nemocenskou v souvislosti s těhotenstvím a porodem - to je nemocenská, která se začíná posyktovat 6 týdnů před termínem porodu a ukončeuje 6 týdnů po skutečném datu porodu. Pokud ji budeš pobírat, tak si můžeš zvolit tříletou variantu rodičáku (dvouletou ne, i kdyby nemocenská byla dostatečně vysoká). Ovšem fakt netuším, jestli ti náleží i z titulu ochranné lhůty (kdyby s tebou zaměstnavatel ukončil pracovní poměr, jak jsi psala v prvním příspěvku). Můj názor je, že by mohla, ale opět je lepší se zeptat na OSSZ. Já fakt věci kolem mateřské/nemocenské znám jenom naprosté běžné základy, za nás platí nemocenskou PSSZ.
Předchozí