Prechádzala som cigánskymi osadami na východnom Slovensku. Ja sama by som tam samozrejme nežila, ale nikoho by som nesúdila, že tak chce žiť a žije. (O tom, že tak chcú žiť, podľa mňa svedčí fakt, že kúsok od osady stoja vymlátené prázdne paneláky, ktoré boli kedysi očividne postavené pre nich.) Či sú tie deti zdravšie neviem, možno v niečom áno, ale zas na druhú stranu kladú zrejme menší doraz na prevenciu, hlavne na prehliadky k zubárovi (či ženy ku gynekológovi atď) zrejme nechodia. ;-)
Problém je skor v tom, že v chlapcoch z článku videli “bieli” automaticky zlodejov či žobrákov. Mali by sme si spomenúť, ako nám bolo, keď v ponovembrových dobách napr. v Rakúsku považovali našinca automaticky za zlodeja. Stačilo mi, že to počujem v rádiu a bolo mi hanba. Cigáni (nemyslím to zle, mne sa proste slovo Róm nepáči) sú, aspoň sa to o nich traduje, inak temperamentní než my, a možno aj z toho vychádza naša ostražitosť voči nim, jednoducho nevieme, ako sa v určitých chvíľach zachovajú, a tak automaticky myslíme na to najhoršie...
Předchozí