Jsem taky máma, těch dvou malých kluků je mi líto a doufám, že i přes to všechno z nich vyrostou fajn, slušní kluci. Nespravedlnost si děti pamatují. Když mi bylo asi 10, schovávala jsem si v sámošce peněžěnku do kapsy a prodavčka myslela, že tam strkám zboží a obvinila mě z krádeže a pak se ani neomluvila. Nejsem Romka, může se to stát všem. Chápu, že těm klučinům se to bude stávát častěji a přeji jim a jejich mamince, ať to ustojí.
Teď k té druhé straně mince. Vyrůstala jsem v Ostravě, mám zkušenosti s Romy dost a většinou jsou negativní. Když jsem stála na zastávce s nákupní taškou, přikradlo se zezadu asi čtyřleté romské dítě a pokoušelo se mi z tašky vytáhnout nějaké věci. U bílého děcka se mi to nestalo, takže si dávám více pozor na rómské děti.
Když jsem jednou jako náctiletá jela večer tramvaji, jela tam i skupina romských mladíků. Ani bych si jich nevšimla, kdyby po mě nezačali házet tyčinkama. Byli sprostí a když jsem je poslala někam, začali být agresivní, strkali jsme se a nadávali, dodnes nevím, co je k tomu obtěžování vede. To je další romské specifikum. Nikdy mě neobtěžoval Rom, ale vždy skupina Romů. To je další věc, která mi kromě jejich agresivity vadí. Jejich zbabělost. Pět nebo šest mladíků na jednu holku. Znám je tak jak to popisovala Markéta. Skupina 15ti letých výrostků na 3 desetileté holky. Bílí jsou taky grázli a už mě obtěžoval bílý mužský, ale nikdy ještě skupina bílých mladíků.
Teď k práci. Můj táta šéfoval partě chlapů dobrých 25 let. Pak musel ze zdravotních důvodů přejít na provoz, kde se dělala fyzicky lehká práce. Bylo tam hodně Romů. Jednou za ním jeden přišel, že by potřeboval z práce dřív, že má nemocnou matku. Táta ho pustil. Pak za ním přišel za pár dnů, že chce zase volno a že jestli ho nepustí tak na něho práskne nadřízeným, že ho tehdy pustil, i když neměl. Další Rom, když táta trval, ať si udělá svůj díl práce, začal vykládat ostatním, že si na něho počká a podřeže ho. Když si ho pak táta zavolal, začal mu vysvětlovat, že by ho pořezal jen trošku. Za těch 25 let co dělal s bílými, takovéto případy nikdy neřešil.
Předchozí