Bohužel nemám čas pročítat si celou diskusi, ale počítám s tím, že mě tady asi hodně lidí "ukamenuje". Ten článek mě hodně dostal, když jsem ho dočítala, měla jsem slzy v očích. Je to velmi hezky napsaný. Ale...
Žije někdo z vás, co tady diskutujete třeba v Přerově, v Ostravě, v Mostě, nebo podobných městech? Podobných myslím v tom směru, že je tam hooodně početná romská komunita. Lidi z těchto měst by vám asi dlouho vykládali o jejich zážitcích s nimi. Já jsem například několik let žila v Přerově a můžu říct, že přes místní Škodovu ulici se odváží jít málokdo. Stačí si občas najet na stránky přerovských novin a uvidíte, jak se tam s těmito lidmi žije. Já nepochybuju o tom, že jsou mezi nima i slušní lidi, ale zrovna v tom Přerově se to jaksi ztratí. Velice málo z nich tam pracuje, neustále vyřvávají před sociálkou, kradou v obchodech atd. Nepovažuju se za rasistu, je mi opravdu jedno, jak kdo vypadá, nevadí mi vietnamec, ani černoch, ani indián, jde hlavně o to, jak se ti lidé chovají. A bohužel romové z toho zrovna moc dobře nevycházejí. Konkrétně v tom Přerově se odmítají jakkoliv přizpůsobit, město aby od nich mělo klid, tak jim nabízí nejrůznější vymoženosti (například zdarma permanentky na koupaliště, kde nakonec v létě nechodil skoro nikdo jiný, než oni). A přiznávám, že mě nebaví neustále na ně platit, oni aby celý roky byly na sociálce, nikdy nic nedělali, nakonec si jezdili v nových passatech a A4 a když jim dítě skončí v nemocnici, aby si vařvali papír o hmotné nouzi.
Tak a do mě
))