| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku „Zbit romskými spoluobčany“

No, já si zase dovolím zaoponovat zpět. To, jestli Češi jsou nebo nejsou tolerantní vůči jiným minoritám se asi žádnými statistickými daty podpořit nedá...Ty máš třeba pocit, že tolerantní jsou, já zase úplně opačný. Otázka je, co člověk nazývá "tolerancí" - možná je tu méně rasově motivovaného násilí než v jiných zemích, zato takový ten každodenní shovívavý despekt vůči cizincům je tu podle mého názoru opravdu zcela běžný: a týká se to skutečně všech těch, které jmenuješ: "Rákosníci", "zboží od Čongů", "Arabáci", samozřejmě Ukrajinci, ale dokonce i zdánlivě "neproblematické" skupiny jsou pro nás tak trochu méněcenné: Maďaři se svou hatmatilkou, Slováci - chudáci, co na to bez nás nemají, neomalení Italové, Angličani-alkoholici, slabomyslní a nabubřelí Amíci, snobští Francouzi, zkostnatělí a puntíčkářští Němci a mraky dalších. To všechno jsem slyšela (mnohokrát) od české majority. A to je přesně podstata etnocentrismu - aby se nám někdo vyrovnal, měl by být stejný jako my: třeba i s našimi miloučkými a omluvitelnými nedostatky...pokud vybočuje, je minimálně směšný...anebo taky "nepřizpůsobivý" apod. Argumentovat tím, že "žijou tady, ať se přizpůsobí" je přesně v intencích etnocentrismu. Samozřejmě po nikom nechci aby tolerovat "zločiny proti lidskosti", ale praxe je taková, že se dodnes například hojně odebírají děti romským rodičům, kteří jsou podle majoritních hledisek "nevyhovující"...dětí je třeba v bytě víc než je zvyklý gádžo, mají jiný režim apod.
A co se týče kriminality: stále jsem tu nezaznamenala jediný statistický údaj, který by dokazoval, že tomu tak skutečně je. Nezlobte se, ale "moje zkušenost" není pro mě argumentnem. Je to samozřejmě komplikovanější problém, obecně vzato se domnívám, že vznikl syntézou několika různých problémů: systému sociálních dávek, což je dědictví komunismu, kteří se na Romech podepsali nepředstavitelným způsobem a málo se o tom ví, podstatně obtížnějším uplatněním pro Romy na trhu práce, které je důsledkem toho bludného kruhu, o kterém píšu výše...a spousta dalších věcí...dalo by se o tom diskutovat hodně dlouho...

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.