Jo, a Ujo, já za rasismus nepovažuji tvrzení, že kriminalita Romů je vyšší než kriminalita gádžů. Takové tvrzení považuji, jak jsem psala výše, především za velmi vágní. Normálně si na statistikách a údajích nezakládám, ale pokud jde o takhle závažné tvrzení, mělo by být podložené alespoň něčím. Další důležitou otázkou je, proč dotyčný/á tvrdí, že kriminalita je u Romů vyšší, případně, co z toho vyvozuje. Rasismus potom podle mě začíná v momentě, kdy na základě takového nepodloženého tvrzení někdo vyvodí, že Romové jsou "problematičtí", apod. - prostě jim přisoudí nějakou horší kvalitu než své vlastní rase - tj.považuje je v nějakém ohledu za méněcenné.
Tolik k rasismu a co se týče Gipsy.CZ: pokud vím, je to především výborný muzikant, o žádných jeho zásluhách na poli antropologie nebo etnologie a sociologie nevím...To, že o Romech něco prohlásí Rom, ještě neznamená, že je to pravda. :)
Někdo tu taky psal, že Romové jsou rasisti, protože jsme por ně gádžové...to jsem moc nepochopila. Gádžo nemá žádný pejorativní přídech (na rozdíl od slova "cikán", či "cigán"
a pokud i my je vydělujeme jiným označením, je logické, že i oni mají označení pro nás. Rozdíl je ten, že ti Romové, kteří cítí zášť vůči "bílým", ji nepociťují na základě odlišné rasy (fenotypických znaků apod.- být "bílý", bývalo pro Romy synonymem "
rásný"
, ale čistě na základě ohrožení¨a opovržení, které od gádžů přichází...o rasismu tedy nemůže být řeč.