Adélko, když potkám v tramvaji skupinku cikánů, tak si tu kabelku prostě připlácnu a bude mi úplně jedno, jestli je to urazí nebo ne. Neudělám to nijak okázale, ale udělám to. Kolegyni u nás jedna taková partička okradla na jednom profláknutém místě, obíhala policajty, kteří si ji posílali z jedné služebny na druhou a stejně nic nevyšetřili, i když jim říkala, ať tam jdou s ní, že by je poznala. No a další dny tam tu samou partičku potkávala zas.
Kdybych potkala cikána jako jednotlivce nebo s ním jednala, tak pokud se on bude chovat normálně, nebudu se ani já k němu chovat jinak než ke komukoli jinému normálnímu - bílému nebo třeba zelenému. Chování prodavačky ke klukům z článku považuji za sprosté. Ovšem taky se mi nelíbí přehnaně "nerasistický" a politicky korektní přístup ve stylu - my jsme jim uřezali kola u vozů, celá staletí jsme je pronásledovali, takže jejich případnou kriminalitou jsme si sami vinni a abychom to odčinili, musíme jim na věky věků poskytovat nějaké extrabuřty, abychom náhodou nebyli za rasisty.
Pokud chceme přistupovat ke všem rovně, musíme to dělat důsledně - nemůžeme přece jedním dechem říkat, že jsme si všichni rovni, a zároveň jednu skupinu neustále omlouvat, upřednostňovat a zvýhodňovat a odpouštět jí něco, co bychom druhé neodpustili ani náhodou. Stejná práva by měla znamenat i stejné povinnosti, a pokud od někoho ty povinnosti nebudeme vyžadovat, ale budeme mu přiznávat jen ta práva, bude to rozdmýchávat v lidech rasismus velmi spolehlivě, přes veškeré politicky korektní řeči, jak je rasismus špatný a jak jsme všichni stejní. Když někdo, kdo chodí do práce a nikdo mu nic zadarmo nedá, vidí, jak pro někoho jiného platí úplně jiná pravidla, a navíc do něho ještě hustí, že málo chápe a měl by se víc snažit, zatímco na druhé straně žádná snaha vidět není, tak se z něho ten rasista stane poměrně spolehlivě.
Předchozí