Adelko, děkuji za vysvětlení. Tvoje studium vysvětluje Tvoje názory. Jen bych Ti přála, abys po letech nemusela konstatovat, že Tvoje práce, úsilí a vynaložená energie přišly nazmar. mimochodem - romské osady na východním Slovensku jsem taky zažila. nemyslím si, že tím, že budeš obhajovat kulturní bohatství Cikánů jim nějak extra pomůžeš. Jak Kudla psala výše - pokud se nebude toto etnikum snažit žít podle zákonů a norem zde platných, kteté se snaží většinová společnost dodržovat ( a tím myslím nejen Čechy, ale i černochy, Vietnamce, Číňany atd)., budou vždy za outsidery této společnosti. Pravidla a zákony platí pro všechny a jedno etnikum si nemůže neustále nárokovat nějaké úlevy. Můžeš mi odpovědět, proč etnika s daleko bohatšími kulturními kořeny (např. Číňané, Vietnamci) nemají se začleněním do zdejšího života výraznější problémy a jejich děti patří ve školách k těm nejúspěšnějším (pdloženo průzkumy a statistikami)?A na okraj - ve Skandinávii - konkrétně v Dánsku- kde se velmi dbá na nediskriminaci a kde skupiny Cikánů, které se přistěhovaly hlavně do oblasti Helsingoru dostaly stejné podmínky, jako ostatní - tak i tam jsou velmi překvapeni vzrůstající kriminalitou a dalšími negativními jevy v těchto místech. A tady žádná výmluva na diskriminaci většinovou společností neplatí.
přála bych Ti v Tvém nadšení Cikánům pomoci úspěch, ale až uvidím další reportáž o rodině Červeňákových, utvrdí mne to jen v tom, že jsi idealista.
Předchozí