Olgo, Tvůj příspěvek se mi moc líbil. Není všechno černobílé (a to v tomhle případě doslova
Myslím, že většina nás se tu shodne, že to, jak se prodavačka chovala k Tvému Danovi nebo ke klukům z článku je nevhodné. Ale chci upozornit na jednu věc (kterou Ty jsi vystihla, ale připadá mi, že spousta lidí jako by ji nevnímala):
pokud budeme vycházet z toho, že není dobré rasisticky posuzovat konkrétního člověka podle toho, jakou má barvu pleti nebo jiné vnější znaky, a automaticky na něho vztahovat jednání jiných lidí, kteří mají ty znaky podobné (a zase se nás asi většina shodne, že takhle by to mělo být a je to tak správné), neměli bychom měřit každému jiným metrem. Takže bychom měli nerasistické chování i sami projevovat, ale i ho vyžadovat od druhé strany. Nepřipadá mi fér vyčítat té prodavačce, jak se chovala, a zároveň mávnout rukou nad rasistickými projevy cikánů vůči bílým.
Lízo - jak jste se bavily s Cow a ještě s jednou diskutérkou o kabátě propáleném cigaretou a úmyslném vražení do těhotné ženy na schodech a o vražení taktéž do těhotné ženy na kole, pohoršila jsi se jen nad tím druhým případem, i když v tom prvním bylo naprosto evidentní, že to bylo schválně, v tom druhém to tak být mohlo i nemuselo. Mně je úzko z obou dvou těch případů, když si pomyslím, co se mohlo stát, ale z pomyšlení na to, že to někdo udělá SCHVÁLNĚ, se ve mně vaří krev.
Je úplně v pořádku, když se rozhořčujeme nad případy, kdy to nevinní dostali "sežrat" za ty, kteří třeba skutečně něco provedli. Ale měli bychom to uplatňovat OBOUSTRANNĚ - vynadáme-li bílému, že hledí spatra na všechny cikány, protože byl několikrát cikány okraden, měli bychom vynadat i cikánovi, když se bude chovat nehezky ke všem bílým, protože mu někteří bílí skutečně ublížili).