Já se Cow vůbec nedivím, že odmítá pozitivní diskriminaci. Vždyť taková diskriminace vlastně degraduje ty, které protežuje.
Ještě k tomu, co říkala Madeleine - takto pojaté mi to přijde vážně jako nehoráznost. Chápu dva přístupy:
1. jsi člověk víceméně se stejnými duševními schopnostmi jako já, nejsi nijak handicapovaný. Pak bys měl mít stejná práva, ale i povinnosti, jako já.
2. jsi člověk s výrazně nižšími duševními schopnostmi, než já. Pak po tobě nebudu vyžadovat stejné povinnosti, budu se o tebe starat, ale nemůžeš mít stejná práva (stejně jako duševně zaostalí lidé mají nárok na úctu jako k lidské bytosti, o fyzické zaopatření, ale už nemohou třeba volit a podepisovat smlouvy).
Ale přístup - budeš mít veškerá práva jako já, ale povinnosti po tobě nikdo nebude chtít - je těžce nefér a bude nutně dělat mezi oběma skupinami zlou krev, tak jako je to teď.
A mně osobně se nelíbí ani ten přístup č. 2 - příliš mi to zavání rasovou selekcí a jinými velmi nepěknými a nebezpečnými věcmi.
Takže mi z toho vychází to, co v podstatě říká Cow - pozitivní diskriminace je k ničemu a ze všeho nejvíc ublíží pozitivně diskriminovaným, které vlastně měla původně chránit.
P.S. Takové věci jako hodiny češtiny navíc, nebo třeba poradenství cizincům nebo lidem, kteří se hůř orientují, za pozitivní diskriminaci nepovažuji.
Předchozí