Myslím, že nejvíc se dá ušetřit tím, že člověk nakupuje vážně to, co nezbytně potřebuje. Kolikrát nakoupíme spoustu různých blbostí. Mysslím, že i u nás se kupuje dost zbytečností, ale snažíme se to omezovat.
Např. Jídlo. To naší 3 členou rodinu stojí dost peněz. Ušetříme tak že
Každý rok zabíjíme prase koupené v místním vepřinci, kde pracuje můj tatínek. Letos nás vyšlo 29,-/kg. Masa z něho máme tak na půl roku.
Vaříme teplá jídla. Menší porce masa, více přílohy, více zeleniny. Jogurty kupuju ve střední cenové relaci, radši velké balení, nebo velké bílé jogurty. Zaváříme kompoty a marmeládu. Takže do nich můžeme přidat domácí.
Na čem rozhodně neušetřím je ovoce a zelenina. To se u nás jí na kila a pořád. Taky si dopřejeme sýry.
Co naopak nekupujeme vůbec nebo minimálně jsou chipsy, sušenky, čokolády. Ze sladkého jsme se nevzdali jen různých lupínků do mléka a zmrzliny.
Z drogerie kupujeme právě ten zmiňovaný Jar. Myčku nemáme a Jaru vážně spotřebuju při mytí daleko méně než nějakého levného prostředku. Prášek na prádlo kupujeme ve velkém balení, levnou "neznačku". Naštěstí nejsme exematici, takže nám to nevadí. Kočky máme na zahrádce, stelivo není třeba a krmíme je granulemi a konzervami neznačkových výrobců. Stejně jako psa.
Oblečení. Tak v tom jsem asi mimo a šetřivka. Dceři nakupuju zásadně v sekáčích nebo u vietnamců. Než to stačí zničit nebo se to rozpadne, tak z toho stejně vyroste. Nakonec i u těch vietnamců se dají vybrat hezké kousky, které vydrží, ale uznávám, je to risk. Já a manžel se oblékáme jak kde. Většinou v hypermarketech, sekáčích a občas i u těch vietnamců. Např. úžasnou bundu na lyže, koupenou v nouzi, protože jsem si při odjezdu na hory zapoměla zabalit, jsem koupila u vietnamců za 300,- Kč a už mi slouží 3. zimu :)
Moje maminka hodně plete, takže máme svetry, čepice napletené. Z oblečení neušetříme na botách. I když i tady můžu např. v Humanicu koupit dceři boty za 500,-, ale i za 1500,-.
Nevím jestli ušetříme, ale mám na měsíc na tyhle věci kolem 12000,- a vyjdu.
Předchozí