Šárko,
tak ještě námět k zamyšlení:
- co se děje v jednorázové pleně při vyšší teplotě a ve vlhku? (vlhko je v každé pleně, ok? Vyšší teplota je v jednorázovce, na tom se shodnou i odborníci, takže netřeba polemizovat, ok?)
Bakterie se množí radostněji a rychleji ve vlhku a teple. Tedy z hygienického hlediska by se jednorázová plena měla měnit po cca 2 hodinách, než se stihnout potvůrky pomnožit.
To samé platí o vložkách a tamponech.
Já jsem se velmi zamýšlela nad tím, co je pro moje dítě hygieničtější a zdravější (zejména bezpečnější) a dospěla jsem k jednoznačnému závěru - po zjištění dostupných informací na internetu a v databázích medicínských odborných periodik -, že jednorázové pleny nejsou bezpečné, tedy pro nás vyhrála látka.
Následně - majíc dítě v bavlnce a nekojíce již výlučně, takže se dostavila menses - jsem se zamyslela i nad sebou a co je bezpečnější a hygieničtější pro mě, prohledala prameny a zděsila se. A pak jsem objevila mooncup a látkové slipovky. MOhu tedy přímo sama na sobě porovnat rozdíl mezi vložkou s absorbentem a supersuchým povrchem a vložkou z bavlněného flanelu a uživatelský komfort je jednoznačně vyšší v té flanelové... Po této zkušenosti na vlastním těle jsem už dítěti jednorázovku dobrovolně nedala. Navíc - mooncup je zdaleka ze všech menstruačních pomůcek ta nejhygieničtejší a nejčistší.
To bych doporučila každé matce vyzkoušet si na vlastní tělo ten rozdíl: bavlněná vložka x supersuchá always. Myslím, že maminek, které by svoje děti dál balily do jednorázovek by výrazně ubylo