Honzíkovi je 5 měsíců a už od narození používám kalhotkové látkové pleny (froté a flanel a biobavlna) s kombinací se svrchními vlněnými kalhotkami. V porodnici, pak týden v nemocnici a asi 2 víkendy měl jednorázovky.
Moje zkušenosti a poznatky (výhody i nevýhody):
-- pleny vyvářím, sice odchází trochu suché zipy, ale mám lepší pocit
-- pleny suším na sušáku a nežehlím (chce to cca 12 hodin)
-- používám kombinaci kalhotky + vkládací plena + separační vložka
-- separační vložka Anička (30 Kč) se mi nelíbila (taková syntetická) a stolice byla taková rozmazaná, jinak mám separačky cca za 150 Kč - pokud nejsou pokakané, tak peru s plínama na 90
-- peru v mýdlových ořechách + žlučové mýdlo na skrvny
-- v plence vydrží celou noc
-- nikdy se mi neprokal až na záda jako téměř pokaždé u jednorázovek
-- nikdy nebyl opruzený, u jednorázovek jsem měla pocit, že se mu zhoršila pokožka, ale rychle jsem přešla na látkovky a zlepšilo se to
-- PUR svrchní kalhotky mají horší vlastnosti než ty vlněné (mám je jako náhradní)
-- v látkovkách je hůře pohyblivý (zatím spíše nepohyblivý), ale spí klidněji a stejně kvůli kyčlím musí mít široké balení
-- v látkovkách potřebuje min. o 1 číslo větší dupačky (jsou objemnější)
-- v látkovkách nejdou zapnout bodíčka (nedávno jsem koupila prodlužovač na ty patentky, aby až bude tepleji nemusel mít dupačky)
-- když jedu někam na celý den, tak to chce igelitku navíc
-- přebalování mi přijde s látkovými plenami o něco jednodušší (připravím si ty tři vrstvy a zapnu), u jednorázovek mi to klouže, musím kontrolovat, jak je to podél nožiček, a H. vždycky zatne bříško, takže napoprvé se mi to skoro nikdy nepodařilo
-- v látkovce se lépe drží, je takový stabilnější
-- froté a biobavlna mi přijdou lepší (pružnější, lépe sajou), ty flanelky mi úplně nevyhovují, ale jsou menší
A důvod, proč mám látkovky? - odpuzujeme mě ta chemie v těch jednorázovkách a přijde mi to ekologičtější, přece jen kamion plen z jednoho miminka je hrůza. Kdybych měla možnost kompostovat, tak bych zkusila ty jednorázové ekologické, ale při házení do popelnice mi to ztrácí efekt.
A závěrem, přebaluje i manžel a ty látkovky má raději. A abych nezapomněla, chodím do práce - cca 2x až 3x týdně na celý den i s malým (normálně bych to stihla za kratší dobu, ale moc to s ním nejde
).