Neda mi nereagovat, problem veganstvo vs. masozrutstvo je tak komplikovany a emocionalne podfarbeny ze je tazko jednoznacne sa priklonit k jednej alebo druhej strane. Cely system stravovania nas civilizovanych ludi je dost vysinuty, miesto kvality kazdy radsej hlada to najlacnejsie alebo jednoduche k priprave a len malo sa zamysla aka je vyzivna hodnota paskvilov ako su polotovary, chemicky udusena zelenina a ovocie, nehovoriac o velkovykrmniach zvierat, to keby si kazdy konzument precital ako a cim sa krmia tie nase buduce hlavne chody tak by sa mu zaludok obratil, mne sa uz obratil niekolkokrat. Aj tak nie som 100% vegetarian, preco? lebo som vyrastla v tom, ze maso sa jest musi (ze bez neho mekne mozog!! - to vravel moj pribuzny LEKAR, ale ten tvrdil aj ze biely cukor je nutny pre vyzivu deti v raste)a tak obcas hlavne na navsteve ked dostanem klasicke menu, prehltnem to.
Ad deti a vegetarianstvo - kolke storocia sa minimalne tretina planety stravovala a doteraz velke skupiny ludi stravuju bez masa, to by uz Azia davno bola degenerovana banda telesnych a dusevnych mrzakov, keby im to maso tak chybalo. Zeby argument ze oni maju iny travaci system? Nedajte sa vysmiat. Jest maso je zvyk. Bodka. Moje dieta by som radsej vychovavala ako vegana, ale tie problemy co mu tym pripravim ma znepokojuju. Mam sest mesiacov aby som nasla co najviac informacii a skusenosti inych matiek, ktore do toho sli a vidia vysledky. Aj ked asi podlahnem tlaku a radsej investujem do kuska bio masa nez pocuvat nadavky pediatricky, ze ci si chcem dieta zabit...
Ad mliecne vyrobky - dnes sa uz najdu lekari, dokonca hlavne detski, ktori vam povedia ze mliecne vyrobky zahlienuju, robia zivnu podu chorobam a alergiam a co sa tyka dospelych, sposobuju problemy okrem ineho s plodnostou, lebo sa hlieny usadzaju v reprodukcnych organoch. Ze vacsina doktorov doteraz propaguje mlieko ako pomaly jediny plnohodnotny zdroj vapnika je podla vsetkeho tiez vysledok tradicie a nedostatocneho vzdelania. Viete kolko prednasok absolvuje student mediciny o dietetike a stravovani? Tri za cele studium. A taky mi ma radit cim sa mam zivit, ked cim sa sam pcha a je nauceny z domu?? nie je pre mna autorita. Mimochodom, Cina, kde sa mlieko doteraz nepilo sa vrhlo na propagaciu jak z cias naseho detstva - aspon liter mlieka na osobu denne. Bude zaujimave sledovat kam sa dostanu za jednu - dve generacie so zdravotnym stavom populacie.. Mozno o padesiat rokov pripustia, ze bez neho im to slo lepsie..
Předchozí