Ještě mě napadlo cosi na závěr. Gatto prosazuje přirozený způsob života pro zvířata. Budiž, ale jak chce prosadit něco takového, když ani člověk nežije přirozeným způsobem života? Není přece přirozené vstávat ráno ve 4 hod., jít do fachy, tam vytvářet hodnoty, které vesněs zužitkuje někdo jiný v jejich finanční podobě, popř. není přirozené zužitkovat hodnoty, které vytvořil někdo jiný, není přirozené "v práci" nevytvářet hodnoty, pouze odkudsi kamsi přesouvat finanční hodnoty, není přirozené přesouvat potravu tisíce kilometrů daleko...
Dále se mi vybavuje otázka, co by bylo přirozeným způsobem života pro člověka - návrat do jeskyně, či na strom, nebo by bylo postačující mít malou farmu, která by mou prací uživila mě a mojí rodinu? (Myšleno bez jakékoliv ironie). Ani jedno, ani druhé by nebylo řešením pro většinu lidí. Kdyby bylo, možná by bylo i reálné nechat zvířata žít jejich přirozeným životem.
Jsem ochotna přistoupit k životu na takové farmě, bez zbytečného komfortu, žít co nejšetrněji k přírodě, na to si ovšem musím vydělat nepřirozeným způsobem života, nejsem si jistá, jestli se mi to podaří a většina lidí nemá v tomto ohledu ani šanci.
Pak by tu vyvstala otázka, jestli se opravdu obejdu bez masa zvířat, či nikoliv. Pokud je tedy pro člověka přirozené žít bez masa, nezpůsobuje právě nepřirozený způsob života potřebu pojídání masa? (Jen otázka, nic víc).
Byla by to do určité míry cesta zpátky, nemluvím o tom, jestli by člověk chtěl, či nechtěl, ale je to vůbec reálné?
Předchozí