Pokuta za hovínko na chodníku je tu 100 sfr, roční daň za psa 140 sfr., tj. víceméně jako v ČR. Ale hlavně to každej uklízí. Neptej se mě proč, ale ještě jsem neviděla, že by někdo nechal ležet po psovi hovínko. KOše s pytlíkama jsou cca po 300 m v místech, kde choděj lidi venčit. Taky je tu psů nepoměrně míň než v ČR. Ale asi to bude spíš o kultuře a návycích.
Protože další místní komická věc, kterou si nedovedu představit v praxi v Čechách je vyvážení odpadků. Neplatí se tu za odpadky ani za popelnici, ale každej si koupí v sámošce arch s obecníma odpadkovejma samolepkama a ty samolepky pak nalepí na pytel s odpadkama, ten následně vhodí do popelnice. Popeláři tu popelnici vyvezou, aniž by brali do ruky jednotlivý pytle a koukali jestli je na něm opravdu nalepená známka a jestli sedí počet litrů obsahu se známkou (na menší pytle se známky trhaj napůl, na veliký se lepěj dvě). Ale přesto, že to nikdo nekontroluje, tak všichni ty samolepky poctivě lepí. Moje představa tohohle v Čechách je: lidi by nic nelepili, případně kradli samolepky z pytle souseda, případně si je vyráběli doma na tiskárně (samolepky jsou takový obyč obrázky, žádný hologramy a vodoznaky)
)
Taky tu v příměstských vlacích nechodí průvodčí, prostě se předpokládá že si tu jízdenku do vlaku v automatu koupíte
A že nejsou zrovna dvakrát levný...Sem tam choděj revizoři, ale nepamatuju se, že bych zažila, že by někdo jel načerno...
Tak nevím, asi to bude prostě zvyklostma národa, někde jde většina věcí dobrovolně, někde jsou nutný drábové