| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Kosmetiku? Ano, ale jen bez utrpení zvířat!

Řada degenerativních i jiných onemocnění může mít příčinu právě ve vysokobílkovinné stravě. Stále se setkáváme i v odborném tisku s doporučeními značně překračujícími běžné normy.

Uveďme jen několik příkladů, proč jsou bílkoviny v nadbytku škodlivé.

Bílkoviny se neukládají, ale přeměňují sna amoniak a močovinu. Pokud jsou naše ledviny zdravé a těchto odpadních produktů není mnoho, je vše v pořádku. Problém nastane, když se podíl bílkovin a tím i odpadních látek zvýší. Ledviny jsou přetíženy, trpí a postupně dochází k jejich poškození, které může vyústit až v jejich těžkou poruchu. Tím zůstává více amoniaku a močoviny v krvi, což může poškozovat naše nervy a srdeční sval.

Strava bohatá na bílkoviny, a to zvláště na bílkoviny živočišného původu, vede k poruše minerálního hospodářství. Při nadbytku bílkovin dochází ke zvýšenému vylučování vápníku močí a klesá jeho hladina v krvi. Podobně je to i s hořčíkem a zinkem. Zato hladina fosforu se rychle zvyšuje, dochází k překyselení organismu s jeho dalšími negativními důsledky. Vše vede k osteoporóze, tedy k prořídnutí skeletu, s čímž mají problémy především starší lidé.

Přebytek bílkovin zhoršuje nejen minerálové poměry. Vznikají i změny v množství vitaminů - především vitaminu B6. Ten je třeba ke zpracování bílkovin. Při nadbytku bílkovin se jeho zásoba vyčerpá, pak chybí v ostatních procesech. Při jeho nedostatku se můžeme setkat s nejrůznějšími poruchami, nejčastěji anémií.

Otázkou zůstává z jakého zdroje bílkoviny budeme brát. Máme dvě možnosti: bílkoviny živočišné a nebo rostlinné. Často slýcháme námitku, že v živočišné říši nejsou všechny potřebné esenciální aminokyseliny zastoupeny. Pravda je však jiná.
V rostlinné říši jako celku jsou všechny nezbytné aminokyseliny zastoupeny. Je pravda, že nejsou všechny v každé rostlině. Nejvíce se poukazuje na malé zastoupení lysinu a methianinu. Lysinu je opravdu málo v pšenici, ale naopak v luštěninách a hlavně sóji je ho dostatek. Methianinu je naopak dostatek v celozrnných obilovinách. Budeme-li jíst celozrnné obiloviny v kombinaci s luštěninami, nebude nám žádná aminokyselina chybět.

Jaké jsou nevýhody příjmu živočišných bílkovin?

Živočišné bílkoviny s sebou nenesou žádnou vlákninu a proto strava v našem organismu zahnívá. To vede k dysmikrobii, k poruše osídlení našeho střeva bakteriemi, což může vést k různým onemocněním střev od diverkulity až po rakovinu.

Při metabolismu živočišných bílkovin se uvolňuje řada toxických látek, které způsobují toxemii, chronickou otravu organismu. Množství toxických látek je tím větší, čím vvíce stagnuje potrava v našem těle.

Poslední výzkumy jednoznačně ukázaly, že větší množství živočišné stravy vede ke zvýšenému riziku rakoviny, a to nejen rakoviny zažívacího systému, ale i prsu, ledvin, pankreatu, prostaty a močového měchýře. Živočišná strava s sebou nese množství tuku, jak zjevného, tak skrytého. Tento tuk je nebezpečný svým složením převážně z nasycených mastných kyselin.

Tolik Mudr Vladimíra Strnadelová ve své knize Radost z jídla.
Nepřesvědčuji tímto nikoho, že nesmí jíst maso, ale co tu cituji, máme ozkoušeno sami na sobě.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.


(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.