já bych naopak hledala tu chybu. Nikoliv proto abych se tím trápila, ale proto abych se jí příště vyvarovala. Například to, že ti miminko přiložili až třetí den (a abych pravdu řekla slovní obrat "přiložili mi ho" ve mě vyvolává pocit, že to muselo být k ničemu, protože miminko si má poprvé přikládat v klidu maminka sama, případně za tiché asistence odborníka, který je připraven eventuelně pomoci)je ta nejčastější chyba, kterou dělají naše dětské sestry na novorozeneckém. Opakem této chyby je zase cpaní bradavky do úst miminku, které se zrovna narodilo a nemá ještě zájem o sání.
Já sama měla pozdní nástup laktace až čtvrtý den. Zajímavý častový údaj, protože teprvé čtvrtý den jsem si vybojovala pokoj s miminkem a "kojila" jsem si ho podle toho jak jsme chtěli. Do té doby jsem dostávala své dítě v nějakých záhadných časových intervalech (ve kterých ani nemělo moc zájem o prso) a na moji otázku proč ho nenosí v noci mi odpověděli, že to teď nemá cenu až prý se rozkojím. Dneska bych jim za to vynadala, ale tenkrát jsem měla úplnou mlhu v hlavě a pocit, že oni to přece vědí líp. Zrovna tak jejich řeči o tom,že 40 ml je to pro takového kluka málo a zhnusené pohledy mi vůbec nepomohli. Alespoň psychicky mi pomohla laktační poradkyně J. Dvořáková z Bulovky, díky jí za to.
Mělo to konec takový, že kojím už 2,5 roku. A poslouchám zase jiné řeči od známých a přátel. Možná bych měla napsat článek na podporu "dlouhodobě" kojících maminek aby se psychicky nehroutili, když jim pořád někdo vnucuje jak jsou trapné.
Zuzano, samozřejmě, že se svět nezboří, na UM vyrostlo už spoustu dětí. Spíš bych si přála, aby už konečně v porodnicích byly odborníci na svém místě a opradu pomáhali. Aby tam nebyli lidi laxní, kterým je to jedno a ani ti, kteří zase extrémně nutí maminky do kojení snad kvůli vylepšené statistice porodnice. Znáte to, ten údaj kolik dětí je propuštěno plně kojených, ne?!
Předchozí