No, já byla v situaci velmi podobné, syn nepřibíral, zkoušela jsme se bez dokrmu rozkojit asi měsíc, ale bylo to složité, měla jsme doma ještě 2letou dcerku, kterou jsem nemohla tak úplně odsunout na vedlejší kolej.
Od 2 měsíců věku jsem syna dokrmovala Nutrilonem, vždy až po kojení, podle toho, kolik vypil, také hadičkou po prsu. Takto jsem to "pytlíkovala" déle než měsíc, pak jsem přestala syna vážit a dávala jsme mu Nutrilon 3x denně (vždy před vycházkou a před spaním). K tomu jsem ještě asi 4-6x kojila. Po dalších 14ti dnech jsem mu dokrm začala dávat z lahve (jeli jsme s dětmi ze zdravotních důvodů na hory), naštěstí neztratil zájem o prs.
Když mu byly 4 měsíce, usmyslel si, že bude řvát pokaždé, když prs zahlédne (s vyjímkou v noci, asi že byla tma
, tak jsme místo kojení odsávala a dávala mu to z lahve - asi po 4 dnech ho to zase přešlo.
V necelých 6ti měsících mu vyrostly 2 zuby a místo toho, aby se přisál, zakousl se. Snažila jsem mu dát důrazně najevo (i plácnutím), že takhle fakt ne, nicméně to moc nefungovalo. Takže jsem opět pár dní odsávala a když se strupy zahojily, zkusila jsem mu prso nenápadně podsunout - a opet úspěch.
A teď happy end:
V 6ti měsících jsem začala přikrmovat.
Teď, v 8mi měsících bez probmémů baští a tak jsem odbourala postupně všechny dávky umělé výživy, mlíka mám jako nikdy před tím. Nicméně, i v dobách, kdy jsme měla mléka nejméně, měl okolo 50% denní dávky pokryto mlékem mateřským, což se z hlediska imunity bere jako kdyby byl kojen úplně.
Byla to tedy fuška, ale stálo to za to.
Děkuji všem laktačním poradkyním, Laktační lize a porodnímu domu u Čápa za cenné rady ohledně kojení a zde na rodině zejména Sally za rady, jak zkombinovat kojení/dokrmy tak, aby kojení zůstalo zachováno v maximální míře.
LaPepa
LaPepa