...a řekla, že čekala, že vnuk na věk 11 měsíců je moc veliký a čekala malé miminko...
Hmmm, kamarádka, zdravotní sestra z dětského oddělení, když odjížděla do Anglie "bejbysitovat", sháněla si pro zprostředkovatelskou firmu potvrzení, že je nejenom pracuje s dětmi, ale že má praxi i s kojenci a novorozenci - jinak by ji firma nemohla doporučit do rodin, kde mají malé děti. Pokud by mně na hlídání kojence firma poslala slečnu, která ani netuší, jak kojenec vypadá, tak bych si dala tu práci a na pana majitele vlítla.
...Protože jsme měli obavy, tajně jsem jí sledoval ...
Jinak ale zbytek článku vcelku nechápu. Rozumím tomu, že starší pán se necítí na to, aby hlídal malé mimčo. Co mi ale nejde na rozum - jak vůbec mohli svěřit dítě někomu, ke komu necítí důvěru? Proč slečnu sledoval tajně? Byl takový problém jít s nimi rovnou na procházku? Jinak upřímně řečeno, kdyby mi někdo svěřil cizí malé dítě, taky bych se s ním po parku jenom procházela a pokud možno bych ho z kočáru nevyndala. Když o něm nic nevím - jestli chodí, jestli je zvyklé hrát si na písku, jestli náhodou nemá hrůzu z volně pobíhajícíh psů, jestli ho můžu domů vrátit jak čuňátko :o) Tohle je problém jednorázových hlídání - slečna nezná dítě a jeho zvyky, dítě nezná slečnu...
...Čekal jsem, že snad mi něco řekne, nebo se bude nějakým způsobem prezentovat jako firma, nebo mi nabídne nějakou smlouvu, nebo něco, ale nic takového se nestalo. ...
Se zaměstnanci to bývá těžké - taky je máme a vím, co i při nejlepší vůli zaměstnavatele dokážou :o) Každopádně smlouvu CHTÍT předem. Když ji slečna nenabídla, tak se na ni prostě zeptat. Naopak podrobnosti smlouvy řešit předem s někým zodpovědným - u hlídacích agentur asi většinou s majitelem. Protože právní odpovědnost za splnění smlouvy vůči vám nese agentura, ne ta slečna. To samé -předem se domluvit, CO OČEKÁVÁM. Co si představuju pod pojmeme "péče o dítě", tady máme měřítko každý jinde, takže potřeba se na potřebném dohodnout. Opět - zvlášť u jednorázového hlídání to může být problém...
...Navíc z ceny 80,- Kč si odebírá 25% agentura pro sebe a tím pádem dívenka dostane 60,- Kč...
Proč platit zprostředkovatelský poplatek - hmmm, třeba proto, že ho mají v ceníku (na webu), a objednáním služby jste na ten ceník přistoupili? To samé s penězi slečně. To, že z osmdesáti korun dostane šedesát nic neznamená, pokud netušíme, JAK se k této částce došlo. Např. pokud by měla s agenturou podepsanou dohodu o provedení práce (a předpokládám, že nějakou smlouvu mít musí, jinak by si firma zadělávala na problémy - to je jenom poznámka k obavě o odvod daní) a z nějakých důvodu by neměla podepsané "Prohlášení", tak její příjem podléhá (minimálně) dvacetiprocentní srážkové dani, kterou jí firma srazí a odevede finančáku. Například. Taky samozřejmě firma má nějaké náklady (účetnictví, telefony, papíry, pojištění...), které je potřeba poplatit a musí vytvářet nějaký zisk :o) Nebo se těch dvacet korun "přerozdělí" do pomyslného fondu, ze kterého jsou slečny vyplácené (ať si agentura říká padesát na hodinu u stálých zákazníků nebo sto u jednorázových, slečna dostane šedesát. Co u jedněch přebývá, to se dá druhým....) - co já vím. Nemám pocit, že by se ceník Borůvky nějak výrazně lišil od toho, co jsem za hlídání platila jiným agenturám já :o) A kdo nechce živit lidi navíc, nezbývá mu, než si sehnat hlídací slečnu mimo agenturu. Jinak z pozice zaměstnavatele nesnáším, když se zaměstnanec vybavuje se zákazníkem o financích. Zákonitě z toho musí vyjít, že si jak zaměstnanec tak zákazník myslí, že ho odrbáváme. Protože mzda, kterou zaměstnanec dostane, je pouze část nákladů, kterou na něj vynakládáme. To ale netuší ani on ani zákazník...
S.
Předchozí