Mám zatím pouze 1 syna - 2 a půl roku. Celou noc začal spávat až zhruba od jednoho roku, ale budil se opravdu výhradně ke kojení. Ze svého okolí znám také případy, kdy se děti v noci budí a nechtějí spát, takže jim rodiče v noci pouštějí pohádky na DVD apod. Připadá mi to šílené, protože podle mého názoru je to opravdu o nastavení určitého pravidelného režimu, na které si dítě navykne. Nepochybuji o tom, že některé děti jsou spavější a jiné méně, ale rodič musí dbát na určitý pravidelný režim a být vnitřně přesvědčen o tom, že tak to prostě bude a hotovo! Děti dokáží bravurně vycítit sebemenší nejistotu. Se synem jsme si ještě do 2 let chodili já nebo manžel večer lehnout - řekli jsme pohádku, zavřeli oči a leželi s dítětem, dokud neusnulo. Pak jsem řekla dost, takhle by to mohlo jít donekonečna. Jednoho dne jsem synkovi řekla: teď bude pohádka, pak Ondrášek zavře oči a maminka půjde pracovat. Zafungovalo to perfektně, od té doby ukládáme večer syna do postýlky, povíme pohádku, maminka odchází. Spí samozřejmě celou noc (v tmavé a větrané místnosti), vím, že někdy se budí, ale nechodíme k němu, on nepláče a zase sám usne.
Předchozí