pokud se za pár let při výzkumech prokáže, že děti, které neprošly klasickým vaginálním porodem a s ním spojenými hormonálními, psychickými a fyzickými zážitky, mají pak nějakou fyzickou či psychickou nevýhodu, pak to bude mazec.
Lvice, dennodenně rozhodujeme o dítěte a spousta našich rozhodnutí se může při budoucích výzkumech ukázat jako nevýhodná - konečně, moji rodiče si taky nešli hodit mašli, že jsem například jako mrně obcucávala ftaláty, nebyla kojená dostatečně dlouho, jedla piškoty moc brzy atd. Je naším právem a zároveň povinností rozhodovat za naše děti, nemůžeme se zbavit odpovědnosti poukazem na to, že někdy v budoucnu se možná něco zjistí. Každá z nás má vlastní přístup k rozhodování, já sama jsem taky spíš pro postup "kdo nic nedělá, nic nezkazí" :o) (ber to s rezervou), ale jiní rodiče mohou mít jiný názor.
Já sama rodila přirozeně, takovému porodu dávám přednost, ale nevidím důvod, proč by se některá nemohla rozhodnout třeba pro porod s epidurálem nebo císařským řezem. Je to její rozhodnutí, její zodpovědnost za sebe i dítě.
Předchozí