Rodila jsem císařem na poslední chvíli po skoro 20 hodinovém porodu, a to tak rychle, že jsem musela dostat klasickou narkózu. Takže napodruhé bych bojovala rovnou o císaře, protože podle mne je mnohem horší to takto narychlo akutně honit naž v klidu vše připravit a aplikovat epidurál.
Malá bohužel "chytila" taky kus narkózy, musela být na kyslíku.
Po této zkušenosti jsem se pokoušela něco zjistit, zda to malou nemohlo nějak poškodit a zjistila jsem následující:
- podle kardiologa se u dětí které neprošly porodními cestami častěji neuzavře ihned přepážka mezi komorami v srdci, zůstane tam malinká dírečka, která se postupně zacelí, v našem případě to bylo někdy mezi 1. a 2. rokem
- dětská psycholožka mi řekla, že skutečně mezi císařáčky je větší procento dětí které se hůř soustředí na konkrétní problém, odbíhají od tématu a nejsou průrazní. Je to prý v souvislosti s tím, že se "nemusely prodrat" ale bylo jim to usnadněno. A nemá to souvislost s tím, že se došlo k přidušení právě před akutní sekcí. To je na jiné povídání.
- tím že se nemusely "protlačit" se jim z plic nemusí vytlačit poslední zbytek vody a můžou se pak dusit, jakoby "topit" (to nás naštěstí nepotkalo)
Předchozí