Lenko, tyhle "kraviny" z hlavniho clanku resi vedci, aby lekare a matky mely dostatek informaci pro zodpovedne rozhodnuti jak dite prijde na svet.
Pokud se dobre vzpominam, o ditech po cisari, kteri maji tendenci byt mene prubojni, psala maminka dvou deti narozenych cisarem (Misa) takze zadna teoreticka, jen zena, ktera davala pozor co ji rikala lekarka o moznych nasledcich a komplikacech. Ja obvykle take davam pozor, kdyz mi lekar neco takoveho zdeluje. Jsem obecne rada za informace jako i za moznost informovane volby. Nechapu, proc jine zeny nezajima perspektivy zdravi jejich deti.
Kdyz se mluvi o "nadmire" cisaru, vetsinou se mysli ne zbytecnost operaci, kdyz plod se dostava do tisne, ale zbytecnost lekarskych intervenci (indukce, amniotomie, kontinualni KTG), ktere zvysuji riziko cisarskych rezu. To je pointa WHO.
Ani ty vedci, ani ta nejvetsi zastankyne prirozeneho porodu (treba ja) nejsou nerady, ze cisarsky rez existuje a ze je to relativne bezpecna operace. Takze tady o tom hulakas zbytecne
.
Jedine v cem s tebou souhlasim je, ze zeny, ktere postoupi cisar jsou babovky. Kdyz mi po druhem, nadhernem porodu se zavinovala deloha, vlastne jen tehdy jsem uvedomila, jak porod bolel. (za tech par hodin po nem zapomnela jsem, fakt!). A strasne jsem politovala zeny po cisare: nebyt te zaplave euforickych hormonu, moznosti hybat se, chodit na zachod a vse jine co pomaha, a jeste k tomu mit poranenou delohu - asi bych te bolesti musela lezt ci mozna i behat po stropu. Takze babovky to nejsou. Jsou to statecne zeny, ktere mely smulu.
Renato,
Ted ja jsem z toho ceskeho medicinskeho radu paff. Zena pediatra postoupila indukci ... dle prani? Bez zdravotni indikaci? A to je legalne mozny? Prece jde take, jako i cisar, rizikovou intervenci a tucnou polozku pro pojistovnu. Nebo vlastni prani je jenom interni informace, nejake fingovana indikace se nasla???